Jess Blewitt na letošnjem svetovnem prvenstvu v Italiji. Foto: EPA
Jess Blewitt na letošnjem svetovnem prvenstvu v Italiji. Foto: EPA

Najtežjo progo na svetu so na gori nad dolino Dyfi zgradili pred desetletjem, da bi na njej izzvali najboljše downhill kolesarje na svetu.

Vsako leto na dirko v organizaciji pokrovitelja Red Bull povabijo le peščico najboljših, letos jih bo tekmovalo okoli 30. Kolesarke letos (še) ne bodo tekmovale, jih bo pa šest preizkusilo zahtevno progo.

"To je vsekakor pomembno za šport," je dejala britanska gorska kolesarka Tahnée Seagrave. "Na družbenih omrežjih nas spremlja veliko deklet in mladih kolesarjev. Če nas vidijo tukaj, bodo dobili navdih," je dodala.

Spust po progi Hardline traja okoli tri minute, pri tem pa morajo tekmovalci ob hitrostih do 60 kilometrov na uro premagati številne ovire in se izogniti številnim skalam, koreninam in blatu. Med izzivi izstopa 17-metrski skok čez cesto (posnetek na koncu prispevka).

Izziv je pogosto še težji zaradi muhastega valižanskega vremena. Tudi za konec tedna je napovedano deževno vreme z okoli 17 stopinjami Celzija.

Tahnée Seagrave. Foto: EPA
Tahnée Seagrave. Foto: EPA

Tekmovalci so si v zadnjem desetletju na progi polomili že številne kosti in neštetokrat padli, vendar kljub temu izkušnjo označujejo za eno najboljših doživetij. Ameriška revija GQ je dirko celo uvrstila ob bok športnim dogodkom, kot sta teniški turnir v Wimbledonu in golfovski masters.

"Zelo pomembno je, da to počnemo tudi ženske"

"Zelo pomembno je, da to počnemo tudi ženske. Vsi vedno govorijo: Dekleta ne znajo voziti kot fantje. Ne samo v tem športu, v vseh športih. Vendar dekleta preprosto niso del nekaterih dogodkov. Zato je dobro spodbujati žensko stran," je povedala udeleženka Jess Blewitt iz Avstralije.

Progo bo preizkusilo skupno šest gorskih kolesark iz štirih držav: Združenega kraljestva, Nove Zelandije, Kanade in Argentine. Tekmovalci so družbo dobro sprejeli in podpirajo vključevanje kolesark v dogodek, poroča Guardian.

Tahnée Seagrave sicer meni, da ženske "niso zgrajene enako" in so tudi "nekoliko drugače "ožičene", kot glavno prednost za moške pa vidi predvsem izkušnje z ekstremno progo: "Nismo še bile izpostavljene tem izzivom. Zelo strašljivi so, ko jih vidiš prvič, moški pa sem prihajajo že leta."