Vrtoglavo visoke pete, tangice, nedrček in krila ... Foto: EPA
Vrtoglavo visoke pete, tangice, nedrček in krila ... Foto: EPA
Plesalke iz plesne šole Salgueiro
Plešejo tudi, ko imajo popolnoma žuljave noge. Enostavno ne morejo nehati. Foto: EPA
Ena od plesalk pozira fotografom

Plesalke na karnevalu, ki se je začel prejšnji konec tedna in se bo končal na pepelnično sredo, pravijo, da morajo biti pete čim višje, pričeske morajo biti nenavadne, lasje speti visoko, po telesu pa morajo imeti le nekaj majhnih, bleščečih zaplat tkanine (ki naj bi se ji reklo obleka). Pa tudi te morajo biti strateško postavljene.

Pete so visoke tudi do 17 centimetrov, teža telesa pa se prenese na prednji del stopala in prste, prav na dele, s katerimi se plesalke pozibavajo v ritmu sambe.

Plesalke pravijo, da si sandale z astronomsko peto, ki naj bi po možnosti imeli svetleče trakce in bi bili posuti s kristalčki, z zaponkami pripnejo na koleno in tako preprečijo, da bi padle ali si poškodovale gležnje med plesanjem sambe po ulicah.

Popolnoma varne 17 centimetrov visoke pete?
Po besedah 28-letne plesalke Iris Sol so takšni čevlji, kot jih nosi, popolnoma varni. Sama pleše na paradi že od šestega leta starosti, plesati pa je začela takoj, ko se je prvič postavila na noge.

Zaradi teh sandal je ženska lepša, bolj elegantna in višja, ima boljšo postavo. Zaradi čeveljcev lahko malo bolj izbočimo zadnjico in oprsje, je povedala 22-letna Magaly Santos, ki je bila v Sao Paulu izbrana za karnevalsko kraljico leta 2005.

Čevlji morajo biti ognjeni
Fernando Pires, ki je izdelal sandale za najboljše plesalke na karnevalu v Rio de Janeiru - med njimi so najzanimivejši rdeči, oranžni in rumeni, ki poudarjajo ognjevitost plesa in tistih, ki sandale nosijo. Pete morajo biti črne, vrvice pa posute z umetnimi diamanti in rožnatimi nanizanimi draguljčki.

In kako si zavarujejo noge?
Plesalke si stopala namažejo z mandljevim oljem in tako preprečijo, da bi koža počila ali se začela cepiti. A vseeno se ne morejo izogniti žuljem. To je zaradi večurnega plesa. Boli, čutiš, kako ti nastajajo žulji, kako se razvija bolečina, a še vedno plešeš. Enostavno nočeš nehati, je povedala 20-letna Michele Eleuterio.