Sultan si je želel zaigrati v turški košarkaški reprezentanci, vendar zaradi zdravstvenih težav to ni bilo mogoče. Foto: Marko Kovič
Sultan si je želel zaigrati v turški košarkaški reprezentanci, vendar zaradi zdravstvenih težav to ni bilo mogoče. Foto: Marko Kovič
Rekordi Dunaj
17-letni Fabian iz Avstrije se je s 23 saltami nazaj v eni minuti kot prvi vpisal v Guinnessevo knjigo rekordov. Foto: Marko Kovič
Rekordi Dunaj
Najmočnejši Avstrijec je kot za šalo 650 kg težko pločevino v 5 minutah kar 8-krat zakotalil po cesti. Foto: Marko Kovič

Vienna Recordia 2009 je tokrat z mednarodno udeležbo zbrala 13 tekmovalcev, ki so se pod budnimi očesi sodnikov Guinnessove knjige rekordov potegovali za prestižne naslove.

17-letni Fabian iz Avstrije se je s 23 saltami nazaj v eni minuti kot prvi vpisal v Guinnessevo knjigo rekordov. To na žalost ni uspelo Agimu iz Kosova, ki si je znova želel priboriti rekord, izgubljen pred letom dni - kar 4 ure in 10 minut bi moral z glavo v sedečem položaju odbijati nogometno žogo, omagal pa je namreč "že" po 2 urah in 20 minutah.

Nov rekord v skupinskem čaranju
Nov rekord pa je bil zato podrt v skupinskem čaranju - 255 udeležencem prireditve se je v 10 minutah uspelo najprej naučiti potem pa še izvesti čarovnijo z elastiko.

Tudi najmočnejši Avstrijec Franz Müllner ni ostal dolžan večtisočglavi množici, ki se je danes zbrala v Pratru. Tako kot vsako leto je tudi letos poskrbel za svojevrstno atrakcijo, tokrat s prevračanjem avtomobila. Kot za šalo je 650 kg težko pločevino v 5 minutah kar 8-krat zakotalil po cesti in se tako znova suvereno vpisal z novim rekordom v Guinessovo knjigo rekordov.

Pri zabijanju žebljev v tnalo pa se je zalomilo Williju Maierju iz Avstrije, ki je bil za 2 žeblja prekratek. Za rekord bi moral 12 cm dolge žeblje v eni minuti zabiti kar 24-krat.

"Zadovoljen sem s svojo višino"
Ena največjih atrakcij pa je bil vsekakor trenutno najvišji človek na svetu, ki v višino meri kar 247 cm, ravnotežje pa ob pomoči bergel lovi tudi z velikanskimi čevlji s številko 60! "Ni pomembno, kam grem, povsod sem velika atrakcija. Ves svet me pozna in s tem tudi mojo domovino," je dejal Sultan Kösen iz Turčije. Načeloma je s svojo telesno višino kar zadovoljen: "Prednosti je več kot slabosti," pravi Sultan. Slaba stran: nakup oblačil in pa vožnja s taksijem: "Sam se ne vidim kot medijska zvezda ampak kot šampion, ker sem največji!"

Ni pa samo najvišji, namreč Sultan ima po Guinnessovi knjigi rekordov še največje dlani, ki merijo v dolžino 27,5 cm, in pa največja stopala na svetu, ki so dolga kar 36,5 cm. Pravi tudi, da si je zelo želel zaigrati v turški košarkaški reprezentanci, vendar zaradi zdravstvenih težav to ni bilo mogoče.

27-letni Sultan je trenutno samski in si zelo želi spoznati dekle, kot pravi, nekoliko višje postave …

Marko Kovič