Dve pištoli, okrašeni s srebrom in zlatom ter z graviranim profilom samega francoskega cesarja, je izdelal francoski izdelovalec orožja Louis-Marin Gosset. Napoleon ju je nameraval 12. aprila 1814 uporabiti za končanje svojega življenja, potem ko so ga porazile združene sile evropskih držav in je bil prisiljen v predajo oblasti.

Namero mu je prekrižal njegov osebni pomočnik Armand de Caulaincourt, ki je iz pištol stresel smodnik. Napoleon je – še vedno odločen v svoji nameri – zaužil strup, a je poskus samomora preživel.

Pištoli je Napoleon pozneje podaril de Caulaincourtu, nato pa sta dolgo ostali v lasti njegovih potomcev. Konec tedna ju je dražbena hiša Osenat ponudila na dražbi. Zanimivo: dražba je potekala na sedežu hiše, tik ob gradu Fontainebleau, kjer je Napoleon izvedel za poraz svoje vojske.

Znano je, kaj se je dogajalo pozneje – Napoleon je na Elbi preživel le nekaj mesecev (od septembra 1814 do februarja 1815), nato pa znova zbral vojsko in se odpravil na nov osvajalski pohod, a je bil pri Waterlooju v današnji Belgiji dokončno poražen. Drugič je bil izgnan na južnoatlantski otok Sveta Helena, kjer je umrl leta 1821.

Nedavno oz. takrat. ko je v javnost prišla informacija o napovedani dražbi, je francosko kulturno ministrstvo pištoli, dve stoletji skrbno shranjeni v pripadajoči šatulji, označilo za nacionalni zaklad in prepovedalo njun izvoz.

Ministrstvo ima zdaj 30 mesecev časa, da pištoli odkupi od novega (za zdaj še neznanega) lastnika, ta pa ju v nobenem primeru ne sme za daljši čas odpeljati iz Francije, poroča BBC.

Lastnik dražbene hiše Jean-Pierre Osenat je po dražbi pojasnil, da so poleg pištol prodali tudi "sliko Napoleona, ko je bil na najnižji točki v življenju". Osenat je pričakoval, da bosta pištoli prodani za nekoliko manjši znesek, od 1,3 do 1,5 milijona evrov. Ob tem pa priznava, da je povpraševanje po pristnih Napoleonovih predmetih zadnja leto izjemno. Enega izmed njegovih znamenitih trirogeljnih klobukov so lani novembra prodali za 1,9 milijona evrov.