Foto:
Foto:
Picopek Oge Bjere se je iz Danske preselil na Ferske otoke.

Francoska in nemška vlada sta namreč nasprotovali vojaški operaciji v Iraku, kar Ogeja zelo moti. Picopek Oge Bjere, ki se je zaradi svojega trdnega političnega nazora lani iz Danske preselil na Ferske otoke, ki so sicer dansko ozemlje v severnem Atlantiku, je tudi v novem kraju nadaljeval diskriminacijo nedolžnih francoskih in nemških turistov.

Ogejev drugi delodajalec se je ob dilemi, za koga naj se zavzame - za svojega politično neomajnega picopeka ali goste - opredelil za slednje. Preden se je Bjere preselil, je bil dalj časa tudi sam lastnik picerije na nekem danskem otoku.

O njem so mediji prvič poročali, ko je zavrnil postrežbo francoskih in nemških turistov. Francoze je obtoževal, da so strahopetci, Nemcem pa je dejal, da jih ne bo pogostil tako dolgo, dokler ne postanejo bolj zvesti Američanom. Takrat ga je sodišče zaradi rasne diskriminacije kaznovalo z denarno kaznijo 5.000 danskih kron oziroma 673 evrov.

Ravnanje trmastega picopeka je med Američani poželo veliko odobravanja, saj je, kot pravi sam, iz različnih ameriških krajev dobil na stotine pisem podpore in daril. Nekateri naj bi mu celo predlagali, da se preseli čez lužo, a se je Oge odločil, da se bo raje naselil bližje svoji rodni Danski.