Med obiskom Rusije leta 2019, ko se je v vlogi zunanje ministrice srečala z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Foto: AP
Med obiskom Rusije leta 2019, ko se je v vlogi zunanje ministrice srečala z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Foto: AP

Nekdanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, ki je leta 2018 zaslovela po plesu z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na svoji poroki, se je preselila v Sankt Peterburg. Z njo pa so v Putinovo rojstno mesto odpotovali tudi njeni poniji, ki so jih prepeljali z ruskim vojaškim letalom.

Leta 2018 se je 58-letnica znašla na naslovnicah, ko je na svojo poroko povabila Putina. Požela je številne kritike, saj je prišel le nekaj mesecev po tem, ko so nekatere države EU-ja (med njimi ni bilo Avstrije) izgnale številne ruske diplomate kot odgovor na napad z živčnim strupom na Sergeja Skripala v Salisburyju.

Ples s Putinom. Foto: EPA
Ples s Putinom. Foto: EPA

Leto pozneje je Kneissl zapustila vlado. Ker je bila v Avstriji dokaj sporna osebnost, se je kmalu preselila v Francijo in postala kolumnistka za Russia Today, v očeh mnogih propagandni stroj Kremlja. V objavi na Telegramu v sredo je izrazila začudenje, da je njena selitev v Rusijo postala "politična", in povedala, da je junija 2022 preselila svoje "knjige, oblačila in ponije iz Marseilla v Bejrut," potem ko je bila "pregnana" iz Francije. Prejšnji teden so dva ponija nekdanje ministrice z vojaškim letalom iz ruskega zračnega oporišča v Hmeimimu v Siriji prepeljali v Sankt Peterburg, poroča Guardian.

Delovala tudi v upravnem odboru ruskega naftnega velikana

Junija je Kneissl predstavila center Gorki – možganski trust na univerzi v Sankt Peterburgu, ki deluje pod njenim vodstvom. Raziskovalni inštitut za analizo javnih politik je bil ustanovljen za "pomoč pri opredelitvi politik za Rusko federacijo" s poudarkom na Bližnjem in Srednjem vzhodu. Leta 2021 se je Kneissl pridružila upravnemu odboru ruskega naftnega velikana Rosneft. S položaja je odstopila maja 2022, potem ko je Evropski parlament sprejel resolucijo, ki grozi Evropejcem, ki so še vedno v upravnih odborih večjih ruskih podjetij s sankcijami.

Sorodna novica Nekdanja avstrijska ministrica za več kot en mesec odšla na počitnice v Rusijo

"Sem soustanoviteljica centra Gorki in ga tudi vodim. Ker je tam veliko dela in zahteva veliko pozornosti, sem se odločila preseliti v Sankt Peterburg," je povedala. Kneissl iz vrst avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) je bila vodja avstrijske diplomacije med letoma 2017 in 2019. Sama sebe označuje za politično begunko in trdi, da zanjo v Avstriji velja "dejanska prepoved dela". V zadnjem času je po navedbah agencije APA živela v Franciji in Libanonu, zadnje mesece pa je veliko časa preživela v Rusiji, poroča STA.