Angela Merkel se je v torek mudila v Parizu, kjer ji je fakulteta Sciences Po podarila častni doktorat. Foto: EPA
Angela Merkel se je v torek mudila v Parizu, kjer ji je fakulteta Sciences Po podarila častni doktorat. Foto: EPA

Kot poroča hrvaška agencija Hina, ki se sklicuje na nemški časopis Tagesspiegel, so nekaterim v Nemčiji padli v oči visoki hotelski stroški asistentke nekdanje kanclerke, ki skrbi za njeno urejeno zunanjo podobo, od pričeske do ličenja.

Urad Angele Merkel so zato prosili za pojasnila in od tam so jim odgovorili, da pisarna nekdanje kanclerke "plačuje stroške profesionalne asistentke, ki skrbi za ličenje in pričesko političarke tako na javnih prireditvah kot tudi na dogodkih, ki niso javni, so pa povezani z obveznostmi, ki izhajajo iz funkcije nekdanje kanclerke".

Spomnimo, Angela Merkel je Nemčijo vodila med letoma 2005 in 2021.

A to, da ima Merkel asistentko, ki ji ureja lase in obraz, je nekatere zmotilo, med njimi tudi Reinerja Holznagla, predsednika zveze nemških davkoplačevalcev, ki nadzira načrtno porabo javnih sredstev. Opozoril je, da stilistka ne sodi v nujne stroške, ki so predvideni za izpolnjevanje obveznosti, povezanih z delom nekdanje kanclerke.

"Davkoplačevalcem je težko pojasniti, zakaj morajo politikom plačevati tudi kozmetičarko in frizerko. Ti stroški bi morali biti kar se da nizki, poleg tega pa bi jih morali pokriti sami politiki iz lastnega žepa," je dejal. Mesečni stroški urada Merkel sicer znašajo okoli 66.000 evrov.

V Nemčiji se je že večkrat razvnela razprava o upravičenosti financiranja urada nekdanjih visokih predstavnikov države. Nekdanjemu kanclerju Gerhardu Schröderju pa so zaradi njegove proruskosti in tesnih povezav z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom celo prekinili nadaljnje financiranje njegove pisarne. V Berlinu so pojasnili, da so Schröderjevi interesi v nasprotju z nemškimi.