Kami Rita. Foto: Reuters
Kami Rita. Foto: Reuters

Pri tem je podrl lastni rekord, ki ga je postavil lani, je povedal Taranath Adhikari, generalni direktor oddelka za turizem v Katmanduju.

52-letni Kami Rita, ki je prvič na strehi sveta stal leta 1994, se je v soboto povzpel na 8848 metrov visok vrh skupaj s še desetimi šerpami po tradicionalni poti jugovzhodnega grebena.

Plezam za svoj narod. Vodniki, kot smo mi, so nujni za turistični sektor v Nepalu. Brez nas tujci ne bi prišli.

Kami Rita

Plezalno pot, ki jo uporablja Kami Rita, sta leta 1953 uvedla Novozelandec sir Edmund Hillary in nepalski šerpa Tenzing Norgay in je še vedno najbolj priljubljena, piše Reuters.

Kami Rita, ki se je uspešno lotil tudi drugih najvišjih vrhov, kot so K-2, Čo Oju in Mansalu, sicer dela kot vodnik za ameriško podjetje, ki organizira plezalske odprave. Tuji plezalci se namreč po navadi zanašajo na pomoč izkušenih šerp, kot je on, ki so plačani, da določijo pot, namestijo vrvi in nosijo potrebno plezalsko opremo.

Dovoljenje stane skoraj 10.000 evrov
Vsako leto med spomladansko plezalno sezono, ki traja od aprila do maja, poskuša Everest osvojiti na stotine plezalcev z vsega sveta.

Nepalske oblasti so za letošnjo sezono izdale 316 dovoljenj. Lani so jih izdale rekordnih 408 kljub kritikom, ki so jih prejeli leta 2019, da so dovolili prevelik obisk, v gorah je umrlo več plezalcev. Do zdaj pa je po podatkih himalajske baze podatkov v gorah umrlo 311 ljudi.

Dovoljenje za vzpon na Everest stane skoraj 10.000 evrov.