Znameniti tempelj Tofukudži v Kjotu. Foto: EPA
Znameniti tempelj Tofukudži v Kjotu. Foto: EPA

Nesrečo je zakrivil 30-letnik, ki dela za kjotsko združenje za ohranjanje kulturne dediščine. Ko je bilo vozilo v vzvratni prestavi, je pritisnil na plin in se zaletel v lesena vrata, za katerimi je najstarejše javno stranišče v državi, staro okoli 500 let. Takoj po nesreči je poklical policijo in priznal svoj greh. K sreči v času trčenja na stranišču ni bilo nikogar, tudi voznik je ni bil poškodovan, piše Guardian.

Tošijo Išikava, direktor raziskovalnega inštituta, ki ima prostore v templju, je dejal, da je presenečen nad obsegom škode, ki jo je povzročil voznik, saj so lesena vrata popolnoma uničena, poškodovana sta tudi dva stebra. "Stranišče si želimo obnoviti čim hitreje, vsekakor še jeseni, saj bo v mesto zaradi čudovitih jesenskih barv listja v kratkem prišlo veliko ljudi. A bolj realna možnost je, da bomo prostor spravili v red do novega leta."

Omenjeno stranišče velja za pomemben in zelo spoštovan del japonske kulturne dediščine. Postavili so ga v času dinastije Muromači pred okoli 500 leti. Uporabljali so ga menihi, ki so bivali in se urili v tem templju, v katerem je približno 20 stranišč. Vsa so še vedno v uporabi, a ne za obiskovalce – ti lahko pokukajo v prostore le skozi špranje na zunanji strani stavbe.

Znano je, da so Japonci precej fascinirani nad stranišči, ki zanje niso le preproste okrogle luknje, pritrjene na steno, saj so mnogi tujci naravnost osupli nad neverjetno modernimi izvedbami in vsemi mogočimi dodatki.