Plavajoči otok so želeli postaviti 600 metrov stran od obale, v bližini mesta Cannes. Foto: Pixabay
Plavajoči otok so želeli postaviti 600 metrov stran od obale, v bližini mesta Cannes. Foto: Pixabay

Vlagatelji so si zamislili, da bi 600 metrov od obale na francoski rivieri postavili otok Canua. To bi bila 1750 kvadratnih metrov velika plavajoča ploščad na motoriziranem plovilu. Na njej naj bi postavili restavracijo, sodoben lokal in bazen s sladko vodo, manjkali pa seveda ne bi niti ležalniki. Za še lepši videz bi "posadili" tudi umetne okrasne rastline. Ploščad bi lahko hkrati sprejela 350 gostov, ki bi jih do "otoka" pripeljali s hitrim čolnom, lahko pa bi se zasidrali tudi z jahto, piše Guardian.

A načrti so padli v vodo, saj je že izdelana ploščad ostala v pristanišču La Seyne-sur-Mer, kjer čaka na potrebna dovoljenja. Najprej so se oglasile okoljevarstvene skupine, ki so sprožile peticijo proti postavitvi umetnega otoka, s katero so zbrale več kot 20.000 podpisov.

Nato pa je soglasje umaknila tudi vlada, natančneje francosko ministrstvo za morje, ki je sporočilo: "Vladno stališče je, da postavitev umetnega otoka ni skladna s potrebami po okrepitvi zaščite obalnega območja." Dodali so, da so nedavno sprejeli novo zakonodajo, s katero so zaostrili pravila glede postavitve kakršnih koli plavajočih struktur na morju. "Komercialna umetna gradnja na obali, ki je že tako gosto poseljena, v morju, ki ga pesti onesnaževanje, ni del smotrne ekološke politike," so še dodali.

Projekt so načrtovali sedem let

Vlagatelji v projekt Canua, ki naj bi zbrali že približno 16 milijonov evrov za naložbo, projekt pa so načrtovali sedem let, so izrazili razočaranje in dejali, da so spoštovali okoljska pravila, a so se zdaj zapletli v politični spor in zatrdili, da so "žrtve politične maščevalnosti". "To oviranje in zanikanje pravic nas sili, da prevzamemo odgovornost in prekinemo pogodbe s tistimi, ki so nam zaupali," so dodali. Približno 100 zaposlenim, od mehanikov do osebja v barih, so tako sporočili, da so odpuščeni.

Projekt je imel podporo župana ene od občin na tem območju, Mandelieu-La Napoule, kjer naj bi plavajoči bar tudi stal. A nasprotovanje je izrazil vodja celotne regije Provansa-Alpe-Azurna obala Renaud Muselier, član vladajoče stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Regionalne oblasti so sporočile, da bodo 100 odpuščenim delavcem delo našle v drugih barih in restavracijah na Azurni obali.