Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Z izjemnim navdušenjem vam lahko razkrijemo naš tehnološko izjemen sistem obnovljive energije za ogrevanje in hlajenje kompleksa SWG3, ki bo telesno toploto plesalcev in obiskovalcev koncertov v klubu pretvarjal v energijo," so sporočili v izjavi za javnost.

Kot piše Good News Network, je to prvi tovrstni sistem na Škotskem, uvajajo pa ga tik pred podnebno konferenco Združenih narodov v Glasgowu novembra letos.

Sistem BODYHEAT (Telesna vročica) s toplotnimi črpalkami zajema telesno toploto, ki jo oddaja množica v klubu, nato pa energijo odvaja v dvanajst 150 metrov globokih jaškov, izvrtanih pod prizoriščem.

Toplota se lahko nato uporabi nemudoma za hlajenje prostora ali pa se kopiči v tleh, dokler je ne potrebujejo za segrevanje kluba.

Pandemija kot priložnost

Človeško telo oddaja okoli 100 vatov presežne toplote, v zaprtih prostorih pa lahko ta številka naglo naraste, še posebej v klubih, kjer nagneteni obiskovalci ustvarjajo ogromne količine toplote, ki gre v nič.

"Z novim sistemom bomo lahko to toploto izkoristili in tako porabili le minimalne količine elektrike in plina, pri tem pa zmanjšali ogljični odtis," so še sporočili iz SWG3.

“Ni dvoma, da je pandemija covida-19 prinesla ogromne izzive na področju prireditev po vsem svetu," je povedal upravnik kluba Andrew Fleming Brown. "Korenito pa je zatresla tudi celotni poslovni svet in poudarila potrebo po stabilni in trajnostni prihodnosti.”

“BODYHEAT je naš inovativni doprinos globalni problematiki, z njim pa bomo dramatično zmanjšali našo porabo energije in se za en korak bolj približali cilju prizorišča z ničelnim ogljičnim odtisom.”