V nočnem klubu so študenti, oblečeni v smrkce, zagotovo naredili dober žur. Foto:
V nočnem klubu so študenti, oblečeni v smrkce, zagotovo naredili dober žur. Foto:

Mesto je bilo dobesedno preplavljeno z "modrimi možiclji", ki so v risani podobi pred televizijske zaslone prikovali številne generacije otrok.

Našteli so jih 2.510, kar je skoraj dvakrat več od števila našemljenih ljudi ob postavljanju predhodnega rekorda. Večino smrkcev so predstavljali študenti tamkajšnje univerze, ki so se na enem mestu zbrali v nočnem klubu Oceana.

Postavljanje rekorda je organiziralo britansko podjetje Jokers' Masquerade, ki se ukvarja s prodajo različnih kostumov, rekord pa so potrdili šele ob enih ponoči, saj so morali posebej preveriti vsakega smrkca, ki ni smel imel niti delčka nepobarvane kože.

Na vrsti so supermani, spidermani...
Prejšnji rekord so postavili lani v irskem mestu Castleblayney, ko se je v risane junake obleklo 1.253 ljudi. "Guinnessov svetovni rekord smrkcev je postal zelo zaželen rekord," je povedala Rebecca Oatley, ena izmed organizatork dogodka. "V zadnjih 18 mesecih je bilo kar osem poskusov postavljanja rekorda. Vedeli smo, da moramo to storiti v stilu, če želimo podreti rekord. Ob 2.510 smrkcih se zdi, da bodo imeli naslednji podiralci rekorda kar težko delo." Oatleyjeva je še povedala, da nameravajo postaviti tudi svetovni rekord v največjem številu robotov dalekov iz britanske serije Dr. Who, pa tudi drugih znanih akcijskih junakov.

Prezgodnje hrvaško veselje
Kot zanimivost lahko še omenimo, da so januarja lani rekord želeli postaviti tudi Hrvati. Našteli so 395 smrkcev in se veselili rekorda, a so jih iz uredništva Guinnessove knjige rekordov obvestili, da niso presegli številke 451 smrkcev, ki je takrat veljala za rekord. Naši južni sosedje so se več kot očitno preslabo pozanimali, zato je bilo razočarjanje še toliko večje.

J. R.