Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oktoberfest v München vsako leto privabi približno šest milijonov obiskovalcev, od tega znani festival številni obiščejo iz tujine.

Bavarski premier Markus Soeder je v četrtek na novinarski konferenci pojasnil, da je glede letošnjega festivala – ki je sicer napovedan od 19. septembra do 4. oktobra – zelo skeptičen.

Ob tem pa je poudaril, da bosta z županom dokončno odločitev sprejela v prihajajočih tednih.

Od leta 1810 brez festivala zgolj 24-krat

Prireditev, ki velja za enega izmed simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Pozneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.

Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga med epidemijo kolere, v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja in času obeh svetovnih vojn.

Na lanskem festivalu so našteli 6,3 milijona obiskovalcev, ki so skupno spili 7,3 milijona litrskih vrčkov piva, kar je približno 200.000 litrov piva manj kot leto prej, ko so našteli približno enako število obiskovalcev. Ob pijači so v času festivala pojedli skupno 129 volov in 29 telet.