Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav je nekaj protestnikov v zadnjih dneh obupalo in se odpravilo domov, pa jih na zelenici pred parlamentom v Wellingtonu še vedno vztraja nekaj sto.

Oblasti so jih skušale razgnati z vklopljenjem škropilnikov, a ni pomagalo, protestniki so zgolj izkopali jarke in preusmerili vodo. Nato so organi uporabili drugačno taktiko – predvajanje nalezljivih, a nadležnih pesmi, ki jih ne moreš spraviti iz glave.

Začeli so z največjimi osladnimi hiti Barryja Manilowa, sledila je španska uspešnica iz 90. let Macarena, a zaman. BBC-jevo novico je na svojem Twitterju nato delil James Blunt, ki slovi po tem, da se rad pošali na račun svojih pesmi. "Pokličite me, če Manilow in Macarena ne bosta delovala," je hudomušno zapisal 47-letni britanski pevec.

In res, le nekaj ur pozneje so očitno novozelandske oblasti Bluntovo ponudbo sprejele in začele protestnike mučiti z njegovo uspešnico iz leta 2005 You’re Beautiful. Valentinovemu primerno, vsekakor. Da je bila mera polna, pa so dodali še pesem, ki je nobeden izmed staršev na svetu ne more več slišati (Baby Shark (doo doo doo)).

Novozelandci so se dolgo ubogljivo držali pravil za zajezitev koronavirusa, ki jih je uvedla premierka Jacinda Ardern, a po dveh letih praktično hermetičnega zaprtja je tudi njim prekipelo, Ardernova pa pospešeno izgublja podporo. Protestniki tako že teden dni po vzoru kanadskih tovornjakarjev in "konvoja svobode" zapirajo ceste v prestolnici in s transparenti nasprotujejo obveznemu cepljenju in drugim ukrepom, ki naj bi državo po njihovem mnenju pahnili v "Orwellovo leto 1984".