Protestniki, utaborjeni pred parlamentom. Foto: Reuters
Protestniki, utaborjeni pred parlamentom. Foto: Reuters

Tako Manilow kot Macarena donijo iz zvočnikov v 15-minutnih intervalih. Protestniki so odgovorili s predvajanjem lastnih pesmi, kot je uspešnica skupine Twisted Sister We're Not Gonna Take It.

Protest se je začel v torek, ko je konvoj vozil pripeljal do parlamenta. Po navdihu množičnih protestov proti obveznemu cepljenju v Kanadi se je v prestolnico Wellington na shod pripeljalo na stotine protestnikov, ki so od Kanadčanov prevzeli tudi ime Konvoj svobode in so zapirali ulice po mestu, navaja BBC.

Do srede je število protestnikov upadlo na nekaj deset, a so se ob koncu tedna vnovič številčno okrepili. V četrtek je policija aretirala 122 ljudi in proti številnim vložila obtožnico zaradi motenja posesti ali oviranja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jacinda Ardern izgublja podporo

Oblasti so skušale množico razgnati z vodnimi brizgalniki, ki so jih uporabili na zelenici, na kateri so se protestniki utaborili. A ti so se jim maščevali z izkopavanjem jarkov in postavitvijo nekakšnih zasilnih odtokov, da so preusmerili vodo, poroča AP.

Predsednik novozelandskega parlamenta Trevor Mallard je zato posegel po novi taktiki: glasno predvajanje največjih uspešnic Barryja Manilowa, ki vključujejo Mandy in Could It Be Magic, ob tem pa še ponarodelo špansko uspešnico iz 90. let Macareno in sporočila o cepivih proti covidu-19.

Nova Zelandija je v boju proti novem koronavirusu uvedla stroge ukrepe, ki veljajo že skoraj dve leti. Zapiranja družbe in države ter praktično popolno zaprtje mej in mednarodnih potovanj so jim pomagali ohranjati število okužb na izredno nizki ravni.

A neskončno trajanje teh ukrepov in omejitev, vključno z desetdnevno karanteno ob vrnitvi v državo in obvezno cepljenje, so pripeljali tudi do vse večjih negodovanj znotraj novozelandske skupnosti. Javnomnenjske ankete vladi Jacinde Ardern merijo vse nižjo podporo, v zadnjih mesecih pa so se protesti še okrepili.