Obred ima dolgo zgodovino. Foto: EPA
Obred ima dolgo zgodovino. Foto: EPA

Kraljica Elizabeta II. naj bi bila, poleg nad drugimi živalmi, navdušena tudi nad čebelami. Med drugim je imela na posestvu kraljeve rezidence Clarence House dva čebelnjaka, na vrtovih Buckinghamske palače pa kar pet. V vsakem izmed njih naj bi stanovalo okoli 20.000 čebel, te pa naj bi proizvedle dovolj medu, da so ga uporabljali kraljevi kuharji, presežek pa prodali v dobrodelne namene.

Čebele so ji bile pri srcu. Foto: AP
Čebele so ji bile pri srcu. Foto: AP

S tem, ko je britanska monarhinja umrla, pa je uradni kraljevi čebelar John Chapple moral poskrbeti, da dolgoletna posebna tradicija ne zamre. Vse kraljeve čebele je namreč moral obvestiti, da je njihova lastnica umrla, njeno vlogo pa bo prevzel kralj Karel III., poroča Daily Mail.

"Na vsak čebelnjak rahlo potrkam in rečem: 'Gospodarica je umrla, vendar ne odidite. Vaš novi gospodar bo dober do vas, zato z njim ravnajte lepo'," je pojasnil upokojenec, ki se je s čebelami začel ukvarjati, ker je njegova žena ljubiteljica medu. V spomin na vladarico je 79-letnik, ki delo kraljevega čebelarja opravlja že 15 let, upa pa, da bo to vlogo lahko obdržal še naprej, na čebelnjake zavezal črne trakove.

Obred naj bi sicer izhajal iz vraževerja – če se čebel o smrti kralja ali kraljice oziroma spremembi lastnika ne obvesti, te lahko nehajo proizvajati med, zapustijo čebelnjak ali pa umrejo.