Da je minilo že 10 let, odkar se je na pametnih telefonih številnih znašla igrica Candy Crush Saga, so nad Manhattnom opomnili barviti brezpilotni letalniki. Na nebu brez oblačka je namreč v sinhronizirani predstavi poletelo 500 osvetljenih brezpilotnih letalnikov.

Upravljali so jih iz sosednjega New Jerseyja, saj podjetje, ki je sicer za manjši spektakel pridobilo posebno dovoljenje, ni želelo kršiti omejitve zračnega prostora v New Yorku in zakonov, ki znotraj meja mesta prepovedujejo tovrstne naprave.

Dogodek, ki ga je Fernanda Romano, vodja trženja pri lastniku aplikacije King, opisala kot "kratko preobrazbo obzorja Manhattna v sladkorni karneval", je bila 10-minutna raznobarvna svetlobna popestritev, med katero je nebo služilo kot "največji zaslon na planetu", poroča Guardian.

Medtem ko so bili nekateri nad stvaritvami iz barvitih lučk navdušeni, so drugi glasno izrazili neodobravanje, saj se jim je zdelo, da gre predvsem za brezplačno oglaševanje in onesnaževanje neba. Tudi lokalnemu demokratskemu državnemu senatorju Bradu Hoylmanu točka ni bila všeč – dejal, da je nezaslišano pokvariti slavni obris mesta zaradi zasebnega dobička.

Obenem naj bi praznovanje ogrožalo tudi ptice. Mesto namreč vsako leto preleti več milijonov ptic selivk, veliko pa se jih vseeno zaleti v razsvetljene stavbe. Predmeti, kot so letalniki, jih lahko dodatno zmedejo.