To je bil večer Baracka Obame, ki je zabaval goste s svojimi domislicami. Foto: EPA
To je bil večer Baracka Obame, ki je zabaval goste s svojimi domislicami. Foto: EPA

Ameriški predsednik je na začetku pred gosti dejal: "Priznati moram, da si nocoj pravzaprav nisem želel biti tu. Vendar sem vedel, da moram priti, to je še ena težava več, ki sem jo podedoval od Georgea Busha."

Svojemu predhodniku je sicer v veliki meri prizanesel, do nekdanjega podpredsednika Dicka Cheneyja pa ni bil tako prizanesljiv. "Dick Cheney bi moral biti tu, vendar je zelo zaposlen s pisanjem spominov z delovnim naslovom 'Kako ustreliti prijatelje in zastraševati ljudi'," je bil navihan Obama, ki je "pometel" tudi pred svojim pragom in se pošalil na račun svojih kadrovskih potez: "Še noben predsednik v zgodovini ni tako hitro imenoval treh ministrov za trgovino."

"Ob prihodu iz Mehike me je objela"
Pred njim ni bila varna niti nekdanja tekmica v boju za Belo hišo in zdajšnja zunanja ministrica Hillary Clinton. Predsednik je dejal, da sta bila s Clintonovo nekoč politična nasprotnika, da pa v teh dneh ne bi mogla biti bolj povezana. "V bistvu me je v trenutku, ko se je vrnila iz Mehike, objela," je dejal Obama in imel seveda pri tem v mislih novo (prašičjo) gripo, ki je izbruhnila prav v Mehiki.

Tradicionalna večerja je privabila številne znane osebnosti, med drugim so se je udeležili Eva Longoria Parker, Ashton Kutcher, Christian Slater, Natalie Portman, Sting, Steven Spielberg in Jon Bon Jovi. Za vstopnico je bilo treba odšteti 200 ameriških dolarjev.

A. P.