Valižanska plaža Freshwater West je v filmski različici prvega dela zgodbe Harry Potter in Svetinje smrti (Harry Potter and the Deathly Hallows) zadnje počivališče priljubljenega (svobodnega) hišnega vilinca Trapetsa (Dobbyja), ki ga ubije Bellatrix Lestrange – vlogo je utelesila Helena Bonham Carter.

Grob izmišljenega lika, ki je v filmu upodobljen s pomočjo računalniške tehnologije, glas pa mu je posodil Toby Jones, je tako skozi leta postal nekakšna romarska destinacija za oboževalce zgodb o čarovniku. Ti v spomin na umrlega vilinca pri spomeniku, ki so ga ustvarili, puščajo raznorazne predmete, tudi nogavice – podarjena nogavica ga je osvobodila. S tem onesnažujejo obalo, poroča Vulture.

Organizacija, ki je v Walesu zadolžena za ohranitev zgodovinskih in naravnih lepot, ima nalogo, da ugotovi, kako zagotoviti trajnostno prihodnost za to plažo. Freshwater West je namreč z zakonom zaščiteno naravno območje in je dom redkih ptic, ki gnezdijo na tleh. Čeprav bodo dozdajšnji "oltarček" na veliko veselje čarovniških navdušencev ohranili, vse Potterheade vljudno prosijo, naj prenehajo s prinašanjem novih spominkov.

"Da bi zaščitili pokrajino, obiskovalce prosimo, naj ob obisku samo fotografirajo," so zapisali pri organizaciji in dodali, da naj se držijo tega, da za seboj ne pustijo nobene sledi in tako varujejo okolje. "Predmeti, kot so nogavice, nakit in ostružki barve s pobarvanih kamenčkov, lahko pridejo v morsko okolje in prehranjevalno verigo ter tako ogrozijo divje živali," so še poudarili. Tam namreč med drugim živijo tudi tjulnji, kuščarji, pliskavke in različne morske ptice.