Titanik je potonil na svoji krstni plovbi leta 1912. Foto: EPA
Titanik je potonil na svoji krstni plovbi leta 1912. Foto: EPA

Natančna lokacija skladišča je zaradi vrednosti predmetov strogo varovana skrivnost, edino, kar je znano, je, da je v Atlanti v ameriški zvezni državi Georgia.

Police skladišča so milo rečeno polne predmetov: od kadi do okrašenih steklenih kozarcev in majcenih gumbov, poroča BBC, ki je dobil ekskluziven vpogled v zbirko.

“Res lepa, modna majhna torbica je," je povedala Tomasina Ray, direktorica zbirk družbe RMS Titanic Inc, ki je rešila te predmete. To ameriško podjetje ima pravice do ladje in je v 120 letih, odkar je Titanik potonil, iz razbitin potegnilo 5500 predmetov, ki nato izmenično krožijo po svetu v okviru tematskih razstav.

Omenjena torbica je narejena iz aligatorjeve kože in je desetletja preživela v globini severnega Atlantika. Ohranjeni so tudi predmeti iz torbice, ki razkrivajo podrobnosti življenja njene lastnice, potnice iz tretjega razreda po imenu Marian Meanwell. “Bila je 63-letna izdelovalka klobukov in je potovala v ZDA k hčerki, ki je pred kratkim ovdovela," je povedala Ray.

Med predmeti v torbici so bili obledela fotografija domnevno Marianine matere in dokumenti, ki bi jih potrebovala za novo življenje v Ameriki, vključno s priporočilnim pismom njenega nekdanjega stanodajalca v Londonu. V torbici so našli tudi zdravstveno spričevalo Meanwell, saj so morali vsi potniki iz tretjega razreda dokazati, da ne vnašajo bolezni v ZDA.

A dokument razkriva tudi tragičen poseg usode: Marian Meanwell je imela rezervacijo za Majestic, še eno potniško ladjo družbe White Star Line, ampak ker ni izplula, so na spričevalu prečrtali Majestic, njo pa premestili na Titanik, kjer je postala ena od 1500 žrtev. “Da lahko povemo njeno zgodbo in imamo vse te predmete, je res pomembno,” pravi Ray. “Sicer je samo še eno ime na popisu.”

S Titanika so na površje potegnili na tisoče predmetov. Foto: EPA
S Titanika so na površje potegnili na tisoče predmetov. Foto: EPA

Tudi zob časa ni načel parfuma

Iz globin so potegnili tudi epruvete parfuma. "Zelo močan je,” pravi Ray, ko odpre pokrov posode z epruvetami. Aroma se zazna, čeprav so same stekleničke zapečatene. “Na krovu je bil trgovec s parfumi in je imel pri sebi okoli 90 takih epruvet,” pojasni. Ime mu je bilo Adolphe Saalfeld in je potoval v drugem razredu. Saalfeld je bil eden od 700 ljudi, ki so preživeli, a naj bi živel in se vse življenje boril s krivdo preživelega.

V zbirki je tudi še neodprta steklenica penine, ki je ležala na dnu oceana. Ko je Titanik leta 1912 potonil, potem ko je zadel v ledeno goro, se je ladja prelomila in njena vsebina se je razsula po morskem dnu. “Na dnu oceana je veliko steklenic in loncev, saj se je Titanik razklal na kraju, kjer je bila ena od kuhinj,” razlaga Ray.

Na krovu je bilo na tisoče steklenic penine. Lastnik linije White Star je hotel, da potniki v prvem razredu izkusijo vse razkošje, vključno z najbolj izbrano kulinariko in pijačo. "Titanik je bil kot plavajoča palača, saj je bil tudi zgrajen kot najbolj luksuzna ladja za križarjenje vseh časov," je povedala Ray.

Titanik je bil na svojem krstnem potovanju, med Southamptonom in ZDA, ko je zadel v ledeno goro. Ladja naj bi bila sicer "nepotopljiva".