Foto:
Foto:
LCD-prikazovalnik s tlorisom stanovanja.

Predstavnik gradbenega podjetja Moro, ki je ta tehnološki čudež zgradilo, je potrdil, da je to edina tovrstna zgradba na svetu.

Od odločitve za začetek gradnje do uresničitve smelega načrta je minilo deset let. Suite Vollard so zgradili v Ecovillu, stanovanjskem delu Curitibe, ekološko naravnane prestolnice brazilske zvezne države Parane.

Stolpnica je le še eden v vrsti drznih poskusov arhitekturnega in urbanističnega načrtovanja tega mesta, ki slovi tudi po vzorno urejenem sistemu avtobusnih linij.

Stanovanja merijo 300 kvadratnih metrov, v vsakem nadstropju je le eno stanovanje. Luči, klima in vrtenje se vklopijo z daljinskim upravljalnikom in celo z glasovnim ukazom. Pri nizki hitrosti vrtenja se bodo srečni lastniki stanovanj zavrteli v eni uri, možno pa je vrtenje v obe smeri, levo ali desno.

Kupci stanovanj bodo morali zanje seči globoko v žep, saj jih prodajajo za 300.000 dolarjev. Vendar pa ni bojazni, da jih ne bi razprodali, saj je Brazilija ena od držav, v kateri so razlike med bogatimi in revnimi največje, petičnih bogatašev v največji južnoameriški državi torej ne manjka.