Po objavi spominov je Harry, ki je bil v času vojaškega služenja v Afganistanu dvakrat, dejal, da je reči, da se je na neki način hvalil s številom ljudi, ki jih je ubil v Afganistanu, nevarna laž. Foto: Reuters
Po objavi spominov je Harry, ki je bil v času vojaškega služenja v Afganistanu dvakrat, dejal, da je reči, da se je na neki način hvalil s številom ljudi, ki jih je ubil v Afganistanu, nevarna laž. Foto: Reuters
Skulptura Royal Blood (kraljevska kri). Foto: Reuters
Skulptura Royal Blood (kraljevska kri). Foto: Reuters

Princ Harry je v svoji knjigi spominov z naslovom Spare na začetku leta razkril, da je med služenjem v britanski vojski v Afganistanu ubil 25 talibanskih borcev, ob tem pa je zapisal, da to "ni bila številka, ki bi mi dala kakršno koli zadovoljstvo, pa tudi ne številka, zaradi katere bi se sramoval". Obenem je priznal, da na te osebe ni gledal kot na ljudi, ampak šahovske figure, ki so bile odstranjene s šahovnice.

Zaradi teh trditev se je po izdaji knjižnega dela vsul plaz kritik, med drugim so razjezile tudi ruskega protivojnega umetnika Andreia Molodkina. "Zdi se kot, da je bila zanj to kot računalniška igrica," je dejal za Sky News. V znak protesta njegov najnovejši podvig vključuje "alternativno različico" knjige spominov vojvode Susseškega.

"Krvav denar"

Na kar 25 izvodov je namreč polil človeško kri. To so darovali Afganistanci v Franciji in Združenem kraljestvu, darovalci pa so vedeli, v kakšen namen bo njihova kri uporabljena. Knjige so del projekta Blood Money (krvavi denar) – Harry naj bi se po mnenju Molodkina okoriščal s prodajo knjig o pretiranem uživanju mamil, njegovem spolnem življenju, ki vključuje tudi hvalisanje o morilskih pohodih.

Tudi londonsko katedralo svetega Pavla je
Tudi londonsko katedralo svetega Pavla je"prepojil" s krvjo. Foto: Reuters

Okrvavljene knjige Spare bo dal na ogled v trgovini v Windsorju. Izvode knjig, ki so poškropljene s krvjo Afganistancev, nato od 2. maja, štiri dni pred kronanjem kralja Karla III., namerava prodajati. Za s krvjo prelito knjigo naj bi bilo treba odšteti vrtoglavih 8000 funtov (okoli 9000 evrov). Po besedah umetnika bo denar od prodaje podarjen afganistanskim dobrodelnim organizacijam.

Že v preteklosti se je zatekel k podobnim potezam

Njegov prejšnji protestni podvig je bil sicer, da je londonsko katedralo svetega Pavla s krvjo "prepojil" s pomočjo projekcije krvave skulpture Royal Blood (kraljeva kri). Sestavljalo jo je okoli 1250 mililitrov krvi, ki so jo darovali Afganistanci.

V preteklosti je sicer nekdanji vojak sovjetske vojske buril duhove s tem, ko je izdelal skulpturo s podobo Vladimirja Putina, ki je bila napolnjena s krvjo, ki so jo darovali ukrajinski borci. Molodkin sicer zdaj živi na jugu Francije in meni, da se v Rusijo ne more vrniti, saj bi po njegovo pristal v zaporu.