Opica vrste makako. Foto: EPA
Opica vrste makako. Foto: EPA

Raziskovalci so dejali, da so dosegli velik napredek na področju presajanja organov, saj je opica dve leti preživela z gensko spremenjeno prašičjo ledvico. Gre za najnovejši uspeh ameriškega biotehnološkega podjetja eGenesis in medicinske fakultete Harvard. Tamkajšnji znanstveniki so namreč prepričani, da bi se lahko v gensko spremenjenih prašičih skrivala potencialna rešitev za pomanjkanje darovalcev za bolnike z odpovedjo organov.

Znanstveniki so desetletja preučevali, ali bi lahko presajeni živalski organi delovali tudi pri ljudeh, ne da bi jih imunski sistem zavrnil, vendar se je izkazalo, da so izzivi ogromni.

Pri omenjenem poskusu so raziskovalci spremenili gene pri miniaturnih prašičih z Jukatana, nato pa njihove ledvice presadili v opice vrste makako. Opice so običajno po presaditvi preživele le 24 dni, po določenih genskih spremembah pa sedemkrat več, običajno 176 dni. Ena opica pa je v kombinaciji z zdravljenjem za zaviranje imunskega sistema s presajenim organom preživela več kot dve leti – 758 dni.

Ameriški urad za hrano in zdravila sicer zahteva vsaj 12-mesečno preživetje pri živalih, preden lahko ekipa začne klinično preskušanje na ljudeh, poroča Guardian.

Do zdaj so dvema človekoma presadili prašičje srce. Prvi je umrl dva meseca po operaciji, leta 2022, drugi, 58-letni Francoz, pa je novo srce dobil 20. septembra in okreva.