Foto:
Foto:
Ko lažemo, se lahko izdajamo z nezavednimi obraznimi gibi.

Navadno ljudje zaznamo 50 odstotkov laži, nekateri izjemni posamezniki, ki jih znanstveniki imenujejo kar čarovniki, pa z lahkoto prepoznajo 90 odstotkov laži.

Pri laganju namreč človeka izda vrsta nepredvidenih gibov, kot je skomiganje z rameni, drhtenje, rahlo majanje z glavo ali skoraj neopazno premikanje obraznih mišic.

Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi v San Franciscu na vzorcu 13.000 ljudi, je pokazala, da je takšnih čarovnikov komaj dober odstotek. Še odstotek pa je takšnih, ki zaznajo le posebno vrsto laži. O'Sullivanova, vodja raziskave, je povedala, da je skupina policistov zlahka prepoznala laži, povezane z zločinom, vendar pa nihče od njih ni prepoznal tistih, ki so povezane s čustvi.

Znanstveniki sposobnost za odkrivanje laži ugotavljajo tako, da testirancu pokažejo videoposnetke, nato pa ga prosijo, naj glasno razmišlja. Nekateri zlahka opazijo točno določene znake, drugi pa nagonsko opazijo specifične znake posameznika.

"Znakov je veliko," pravi O'Sullivanova, "težava je v tem, da jih je težko združiti in odkriti njihov pomen."

Ljudje, ki zaznajo vsako laž, so različno izobraženi in izhajajo iz različnih socialnih ter geografskih okolj, zato se znanstveniki zelo trudijo, da bi odkrili njihovo skupno lastnost.

Znanstveniki pravijo, da bi njihovi izsledki lahko pomagali pri strokovnem izobraževanju agentov in terapevtov, ki morajo vedeti, kdaj nekdo laže ali govori resnico.