Stockholm. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Stockholm. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Švedski akademski slovar (SAOB), švedski ekvivalent znamenitega Oxfordskega slovarja angleškega jezika, je sestavila Švedska akademija, ki podeljuje Nobelovo nagrado za književnost, obsega pa 39 zvezkov s skupno 33.111 stranmi.

“Začeli smo ga ustvarjati leta 1883 in zdaj smo končali. V vseh teh letih je pri tem delalo 137 polno zaposlenih sodelavcev,” je za AFP povedal Christian Mattsson.

Kljub pomembnemu mejniku pa delo Akademije še ni popolnoma končano, saj so zvezki od A do R zdaj tako stari, da jih je treba posodobiti z novimi besedami, ki so se pojavile šele v moderni dobi.

“Ena takih besed je "alergija", ki je vstopila v švedski besednjak v 20. letih prejšnjega stoletja, a je ni v zvezku A, ker je bil ta izdan leta 1893,” je razložil Mattsson.

Med drugimi 10.000 sodobnimi besedami, ki jih bo treba dodati v obdobju naslednjih sedmih let, so med drugim “barbika", “aplikacija” in "računalnik".

SAOB je zgodovinski pregled švedskega jezika od leta 1521 do danes. Na voljo je na spletu, v tiskani obliki pa je izdanih le okoli 200 izdaj, ki jih uporabljajo povečini raziskovalci in jezikoslovci. Akademija izdaja tudi običajni slovar sodobnega švedskega jezika.

Švedsko akademijo je leta 1786 ustanovil kralj Gustav III., da bi tako promovirali švedski jezik in literaturo ter si prizadevali za “čistost, vitalnost in veličino” jezika te skandinavske države.