V določenih predelih Španije zaradi izjemne suše vse od februarja omejujejo porabo vode prebivalcem. Foto: Reuters
V določenih predelih Španije zaradi izjemne suše vse od februarja omejujejo porabo vode prebivalcem. Foto: Reuters

Člani skupine XR so objavili posnetek, v katerem so prevzeli odgovornost za napade na igrišča v Madridu, Barceloni, Valencii, Navarri ter po Baskiji in Ibizi. Najprej so uničili zelenico ("green"), zamašili luknje, okrog njih posadili rastline, zaključili pa so s tablo, na kateri je pisalo: " Opozorilo, suša. Igrišče za golf zaprto zaradi podnebne pravičnosti."

Neizprosna španska pomlad napovedala apokaliptično poletje

V Španiji vode preprosto ni. Po dolgotrajni suši – april je bil najbolj sušen mesec letos – je nekatera območja zajel še neobičajno zgoden vročinski val: aprila so v Cordobi izmerili 38,7 stopinje Celzija. Zato že od konca februarja prebivalci Katalonije in Andaluzije živijo z omejitvami porabe vode. Prepovedano je zalivati vrtove in polniti bazene, celo kmetom so naročili, naj zmanjšajo količino vode, ki jo porabijo za namakanje.

Elitizem bogatašev

Organizacija XR je podala tudi izjavo za javnost, v kateri so povedali, da so z akcijo želeli ožigosati nespametno zapravljanje vode, medtem ko je v Španiji ena najhujših suš v zgodovini. Dodali so, da španska igrišča za golf porabijo več vode kot Madrid in Barcelona skupaj, vsaka izmed lukenj v povprečju porabi 100.00 litrov vode za vzdrževanje zelenic.

"Ne moremo dovoliti tako elitističnega vedenja, Španija se izsušuje, škoda na podeželju je milijonska, ker ni dovolj vode za namakanje.

Vse to zaradi zabave, v kateri uživa zgolj 0,6 % španskega prebivalstva," so bili jasni. Sušne razmere imajo hude posledice za španske kmete, posledično pa bo trpela celotna Evropa, saj Španija velja za "vrt Evrope". Država je namreč vrsto let po zaslugi toplega vremena in namakanja v druge države izvažala kmetijske proizvode. Zaradi pomanjkanja dežja pa bi bilo lahko letos uničenih kar 60 odstotkov žitnih posevkov, ki jih ne namakajo.