Pokemoni v banko nimajo vstopa. Foto: EPA
Pokemoni v banko nimajo vstopa. Foto: EPA

"Ljudi, ki igrajo Pokemon Go, prosim za sodelovanje, da če se pokemon pojavi na volišču, ne igrajo igre," je dejal predsednik volilne komisije Supačaj Somčaroen. Tajci bodo na referendumu v nedeljo glasovali o osnutku nove ustave. Ta naj bi po navedbah vladajoče vojaške hunte končala politično krizo, kritiki pa menijo, da bo utrdila oblast vojske.

Pokemon Go je v Tajsko uradno prišel danes, prav tako kot še v 14 drugih azijsko-pacifiških držav. Na Tajskem so v igri predstavljeni liki, ki izvirajo iz Japonske, zelo priljubljeni. Oblasti so se zato prestrašile, da bi lahko preveč navdušeni igralci vdrli tudi na volišča.

Vstop v banko prepovedan!
Od tega tedna dalje so pokemoni oziroma lovci nanje nazaželeni tudi v vseh nemških podružnicah banke Volksbank, saj vodilne skrbi zasebnost in zaščita podatkov.

Zato so izdelali tudi posebne nalepke, ki so jih nalepili na vhod in prepovedujejo lov na male virtualne pošasti.

Prepovedi se vrstijo
Priljubljena igra za pametne telefone s pomočjo satelitskih lokacij, grafike in fotoaparatov prikazuje risane pošasti v resničnem svetu. Igralci morajo te pošasti uloviti ter jih izučiti za boj.

Zagovorniki menijo, da gre za zabaven način, kako spraviti ljudi na noge in v naravo. Kritiki pa opozarjajo predvsem na varnostna tveganja, saj se lovci pokemonov pogosto požvižgajo na okolico in zrejo le v telefonski zaslon. Tako se je že zgodilo, da so igralci vstopili na prepovedana območja ali na prometne ceste, bili so tudi že žrtve kriminala.

Nekatere vlade, na primer iranska, so igro celo v celoti prepovedale.