Jesen je tu (fotografija je arhivska). Foto: BoBo
Jesen je tu (fotografija je arhivska). Foto: BoBo

Zemlja se okoli Sonca giblje po ravnini, ki jo imenujemo ekliptična ravnina. Gledano z Zemlje se zdi, da se po tej ravnini giblje Sonce. Ker je Zemljina rotacijska os odmaknjena od pravokotnice na ravnino ekliptike za okoli 23,44 stopinje, se dogaja, da Sonce na svoji navidezni poti dvakrat letno seka ravnino nebesnega ekvatorja, ki je podaljšek ravnine zemeljskega ekvatorja.

Profesor na mariborski filozofski fakulteti Igor Žiberna je pred časom za STA pojasnil, da prav lega Sonca glede na ravnino nebesnega ekvatorja določa začetek koledarskih letnih časov. Ko Sonce seka ravnino nebesnega ekvatorja in se pomika nad njo, se začne pomlad, ko Sonce na svoji navidezni poti doseže največji pozitivni odklon, se začne poletje. Ko Sonce znova seka ravnino nebesnega ekvatorja in se začne gibati pod to ravnino, se začne jesen, ko Sonce doseže največji negativni odklon od ravnine nebesnega ekvatorja, pa se začne zima.

Listje že rumeni (fotografija je arhivska). Foto: BoBo
Listje že rumeni (fotografija je arhivska). Foto: BoBo

Koledarska jesen se je tako začela danes ob 14.44 po srednjeevropskem poletnem času.

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na ljubljanskem Golovcu tudi ob današnji menjavi letnih časov od 19. ure organizira dan odprtih vrat. Radovedni obiskovalci in astronomski navdušenci si bodo tako lahko ogledali delovanje observatorija, pogledali prvič skozi teleskop ali pa od profesionalnih astronomov izvedeli kaj več o najnovejših odkritjih v tej vedi.

Za večerni obisk observatorija je bilo treba predhodno rezervirati brezplačne vstopnice, te pa so že pošle. Začetek obiska za štiri skupine po 30 ljudi je predviden na vsake pol ure do 20.30. Celotni program za posamezno skupino pa traja eno uro. Obiskovalcem v okviru obiska pripravijo uvodno predavanje in kratke vesoljske novice, predstavitev raziskovalne dejavnosti na observatoriju ter ogled teleskopa, v primeru lepega vremena pa tudi opazovanje s teleskopi na travniku za observatorijem.

Koledarska zima se bo letos začela 21. decembra ob 10.21 po srednjeevropskem času. Takrat bo astronomski observatorij gostil naslednji dan odprtih vrat, vstopnice bo mogoče rezervirati dva dni pred prireditvijo.