Karaoke največji navdušenci pojejo celo v taksijih. Foto: EPA
Karaoke največji navdušenci pojejo celo v taksijih. Foto: EPA
Posebne karaoke večeri vedno napolnijo bare, a po 19.00 bodo vanje lahko vstopali tisti, ki so že doponili 16 let. Foto: EPA

Takšno odločitev so sprejeli v japonski prefekturi Osaka, saj menijo, da bodo mlade tako prepričali o "bolj zdravem" preživljanju noči.

Lastniki lokalov, ki ponujajo še vedno izredno priljubljene karaoke, bodo morali plačati dobrih 2.000 evrov kazni, če bodo inšpektorji ugotovili, da se odloka ne držijo. Najstnikov, mlajših od 16 let, ki jih bodo zasačili pri karaokah, ne bodo kaznovali, zabavo pa si bodo lahko podaljšali, če bodo v spremstvu staršev. V tem primeru lahko žvrgolijo do 22.00.

Podobne "policijske ure" druge prefekture za zdaj še nimajo, toda najstnike opozarjajo po vsej Japonski. Eden od vodilnih uradnikov v Osaki je povedal, da so sprva le opozarjali in se zanašali na poštenost lastnikov barov za karaoke. "A želenih rezultatov ni bilo, zato je sledil odlok z natančnimi omejitvami," je pojasnil.

Mladi so jezni in razočarani
Najstnike in lastnike barov za karaoke je odločitev zelo razburila, slednje predvsem zato, ker so karaoke zelo donosen posel.

Karaoke - beseda v japonščini pomeni "prazen orkester" - na Japonskem velikokrat pomagajo prebiti led v družbi. V teh barih pijejo, jedo in pojejo v zvočno izoliranih sobicah skupine prijateljev, sodelavcev ...