Z zaporom do dveh let bodo po novem na Slovaškem kaznovali tudi kupovanje glasov na volitvah. Foto: EPA
Z zaporom do dveh let bodo po novem na Slovaškem kaznovali tudi kupovanje glasov na volitvah. Foto: EPA

"Naš cilj ni, da bi se nosilci javnih funkcij bali sprejemati odločitve, ampak da dobro razmislijo, preden se odločijo kaj podpisati," je pokomentirala sprejetje strogih ukrepov slovaška pravosodna ministrica Lucia Žitnanska.

Slovaški parlament je potrdil spremembo kazenskega zakonika, ki med drugim predvideva kazen od enega do pet let zapora, če nastala škoda zaradi napačne odločitve presega 133.000 evrov, pod pogojem, da se na sodišču dokaže, da je obtoženi načrtno kršil zakon. Do zdaj so bili lahko kaznovani le, če so jim dokazali, da so zaradi napačne odločitve pridobili premoženjsko ali finančno korist.

Poleg odgovornosti nosilcev javnih funkcij in politikov za njihove odločitve, s katerimi je bila oškodovana država, so povzročile smrt ali škodovale zdravju večjega števila ljudi, so v kazenski zakonik uvedli še nekaj drugih novih kaznivih dejanj.

Z zaporom do dveh let bodo po novem na Slovaškem kaznovali tudi kupovanje glasov na volitvah. To velja tako za tistega, ki daje podkupnino, kot tudi za tistega, ki svoj glas prodaja. Če glasove volivcev kupuje uradna oseba, je kazen še ostrejša, in sicer do pet let zapora, še navaja srbska tiskovna agencija Beta.
.