O usodi Telebajskov na Poljskem bodo morda odločali psihologi. Foto: AFP
O usodi Telebajskov na Poljskem bodo morda odločali psihologi. Foto: AFP
Telebajske otroci obožujejo, odrasli na Poljskem pa se prepirajo, ali Tinki Binki res slabo vpliva na najmlajše. Foto: EPA

Na udaru so se torej znašli vijolični Tinki Binki, zeleni Dipsi, rumena Li-Li in rdeča Po z antenami na glavi in televizijskimi zaslončki na trebuhu, ki jim očitajo "homoseksualno propagando". Ewa Sowinska, ombudsmanka za otroške pravice, je v ponedeljek povedala, da je zelo zaskrbljena zaradi BBC-jeve oddaje, ki je namenjena najmlajšim. Dodala je, da se bo s psihologi posvetovala, če Telebajski med otroki res spodbujajo nagnjenost k homoseksualnosti. Psihologi naj bi nato povedali, ali je otroška oddaja spoh primerna za predvajanje na poljski državni televiziji.

Krivec nosi rdečo žensko torbico
Najbolj "kriv" naj bi bil vijolični Tinki Binki, ki nosi rdečo žensko torbico. "Opazila sem, da nosi žensko torbico, a sploh nisem vedela, da je fant," je o Tinki Binkiju povedala Sowinska. Razložila je, da je šele pozneje ugotovila, da bi torbica lahko imela "homosekusalno konotacijo". Poljska vlada se je po začetnem razburjenju želela oddaljiti od komentarjev Sowinske in predsednik parlamenta je Sowinsko pozval, naj ne daje več takšnih izjav, "saj se ji bodo sicer vsi smejali".

Tudi v ZDA proti Tinkiju Binkiju
Tinki Binki je ob začetku predvajanja Telebajskov razburjal tudi v ZDA, kjer je bil evangeličanski pastor Jerry Falwell zgrožen, da "sporni" Telebajsek nosi torbico. Vijolična barva in rdeča torbica sta "dokaza, da je Tinki Binki gej", je obtoževal Falwell, ameriški geji pa so kot obsedeni kupovali vse, kar je bilo povezano z nežnim Tinkijem Binkijem, največjim med štirimi junaki.

Evropska unija opazuje Poljsko
Desničarska poljska vlada je bila od Evropske unije in evropskih borcev za človekove pravice že deležna kritik zaradi diskriminacije homoseksualcev. Poljski minister za izobraževanje je med drugim predlagal uvedbo zakonov, ki bi dovolili odpuščanje homoseksualnih učiteljev in prepovedali "hujskanje k homoseksuanosti" v šolah.

Letos so praznovali deset let
Telebajski so letos sicer praznovali desetletnico - na britanskem BBC-ju so se prvič pojavili 30. marca 1997. Debelušne Telebajske (The Teletubbies) so pozneje gledali v več kot 120 državah in jih sinhronizirali v več deset jezikov.