S polnimi ustnicami se ponaša mlada hollywoodska diva Scarlett Johansson. Foto: EPA
S polnimi ustnicami se ponaša mlada hollywoodska diva Scarlett Johansson. Foto: EPA

Raziskava, ki so jo izvedli na sedmih univerzah, je pokazala, da so ženske s "sočnimi" usti videti mlajše, kot dejansko so. David Gunn, znanstvenik pri britansko-nizozemski korporaciji Unilever, ki je nadziral študijo, je povedal: "Ko smo odkrivali, kateri ljudje so videti mlajši od svoje dejanske starosti, smo dojeli, da gre za razliko v ustnicah. To je del telesa, ki je močno genetsko določen in ga je relativno enostavno izmeriti," je še dodal Gunn za The Sunday Times.

Študija je potrdila in izmerila zdravorazumsko modrost, da so našobljena usta eden najmočnejših znakov spolne privlačnosti. Z njimi se ponašajo tako hollywoodske zvezdnice, kakršna je Scarlett Johansson, kot manekenke, npr. Helena Christensen.

Od treh milimetrov do 2,2 centimetra
Študija, v kateri so primerjali obraze 102 parov nizozemskih ženskih dvojčic, starih med 59 in 81 let, in 162 Britank med 45. in 75. letom starosti, je pokazala, da na gube, poškodbe kože zaradi sonca in starostne pege vplivajo tako genetski kot okolijski faktorji. A razvoj pleše, osivelost las in predvsem "višino" ustnic določajo skoraj izključno geni, so odkrili raziskovalci.

Obstajajo zares velike razlike pri debelini ustnic pri ženskah nad 60 let: od samo treh milimetrov od vrha zgornje ustnice do dna spodnje do kar 2,2 cm debeline.