Daniel in Victoria sta par že od leta 2002. Na začetku sicer švedska javnost zveze ni najbolj odobravala, a sčasoma so bodočega moža švedske prestolonaslednice vzljubili. Foto: EPA
Daniel in Victoria sta par že od leta 2002. Na začetku sicer švedska javnost zveze ni najbolj odobravala, a sčasoma so bodočega moža švedske prestolonaslednice vzljubili. Foto: EPA
Znamka, izdana ob poroki švedske prestolonaslednice Victorie
Ob poroki so na Švedskem izdali tudi priložnostno znamko z zaročencema. Foto: EPA
Poročna čokolada
V neki nemški čokoladnici so Victorii in Danielu izdelali poročno čokolado. Foto: EPA

Slovesnosti, povezane s kraljevsko poroko, se bodo sicer začele v nedeljo, 30. maja, ko bodo v kraljevi kapeli v stockholmski kraljevi palači objavili oklice. Ti bodo pomenili tudi uraden začetek (pred)poročnih slovesnosti, ki se bodo končale 19. junija, z veliko poroko v stockholmski katedrali, ki jo bo prenašala tudi švedska televizija.

Darila sprejemajo na računu dobrodelne fundacije
30. maja ter 1. in 2. junija bodo lahko srečo mladoporočencema zaželeli predstavniki različnih organizacij, podjetij, kulturniki, javne osebnosti itd. Vsakdo, ki želi osebno zaželeti srečo kraljevskemu paru, bo moral prinesti tudi "darilo" - Victoria in Daniel sta namreč ob tej posebni priložnosti ustanovila t. i. Poročno fundacijo, ki bo skrbela za mlade s takšnimi in drugačnimi težavami, in goste pozvala, naj svoje "darilo" nakažejo na tekoči račun fundacije.

"Pravih" poročnih daril, piše na spletni strani švedske kraljeve družine, princesi in njenemu bodočemu možu ni mogoče podariti. Navadni smrtniki lahko mladoporočencema sicer čestitajo kar preko spleta (izseke iz čestitk bodo po poroki objavili tudi na spletni strani) ali pa jima pošljejo navadno pošto.

V dneh pred velikim dogodkom bosta tako švedska vlada kot dvor pripravila več galavečerij in slavnostnih sprejemov, na katere bodo povabljeni številni predstavniki švedskega političnega, gospodarskega in kulturnega življenja. 17. junija, dva dni pred poroko, pa kralj Carl XVI. Gustav za svojo najstarejšo hčerko pripravlja zasebno "poslovilno" večerjo s plesom v palači Drottningholm, ki se je bodo udeležili le najožji sorodniki princese in njenega zaročenca.

Poroka v živo na malih zaslonih
Poroka se bo sicer zgodila v stockholmski katedrali ob 15.30, kot omenjeno pa jo bo po televizijskih zaslonih lahko spremljal čisto vsak Šved. Na slovesnost so sicer povabljeni skoraj vsi evropski modrokrvneži, pa tudi drugi politični predstavniki. Par bo poročil nadškof Anders Wejryd.

36-letni Daniel je sicer v nedavnem pogovoru za tiskovno agencijo AFP dejal, da si z Victorio želita, da bi bila poroka čim bolj zasebna, a to ne bo ravno preprosto doseči - čeprav sta izbrala eno samo fotografsko agencijo, ki ji bo dovoljeno fotografirati obred, in čeprav so snemalcem in novinarjem omejili prostor, od koder bodo lahko spremljali obred (kamere bodo postavljane za ženinom in nevesto in ju bodo lahko snemale le v hrbet ali od strani, ne pa v obraz). Victoria si namreč ne želi, je pojasnil Westling, svoj "da" izreči kameram in celi Švedski, ampak le svojemu zaročencu.

Po obredu se bosta sveža zakonca s kočijo popeljala po Stockholmu, v njuno čast pa bodo po švedski prestolnici odmevale številne salve, pozdravila ju bo vojaška parada itd.

Westling zagotavlja: Otroci bodo
V istem pogovoru je bodoči vojvoda Västergötlandski (naziv bo dobil ob poroki) tudi razveselil številne Švede z napovedjo, da se čez deset let vidi obkrožen z otroki. "Upam, da si bova do takrat že oblikovala družino." Na vprašanje, koliko otrok bosta z Victorio imela, pa je dejal, da si jih želita več, "točne številke pa ni ravno enostavno napovedati". Po poroki se bosta mladoporočenca sicer preselila v palačo Haga.