Pravljičar vabi vse ljubitelje pravljic na pravljični dogodek, ki bo 23. 12. vse od 17. do 19. ure potekal v pasaži Maximarketa v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Pravljičar vabi vse ljubitelje pravljic na pravljični dogodek, ki bo 23. 12. vse od 17. do 19. ure potekal v pasaži Maximarketa v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Kresniček Bal
Predpraznično branje pravljic bo zaznamovano predvsem z branjem in predstavitvijo pravljice Kresniček Bal. Foto: MMC RTV SLO
Izgubljena slončica
Pravljica Izgubljena slončica, katere avtor je Franci Rogač, je izšla tudi v Braillovi pisavi. Foto: MMC RTV SLO
Bansijeva spletna stran
Slon Bansi na svoji spletni strani prireja vedno več nagradnih iger, zato jo redno spremljajte. Otroci, pošiljajte mu risbice, ki jih neskončno obožuje, saj sam ni ravno spreten pri risanju. Foto: MMC RTV SLO

Obdobje okrog božiča in novega leta oz. vsi meseci v zimskem letnem času so še posebej povezani z branjem pravljic in drugih knjig. Vzrok so najverjetneje obdarovanje ob koncu koledarskega leta in mrzle zunanje temperature, ki nas vabijo k branju.

O "pravljičnem" letu 2009 smo se pogovarjali s pravljičarjem Francijem Rogačem.

Katere pravljice po vaših izkušnjah imajo otroci najraje in zakaj?
Otroci so najbolj iskreni kritiki in vedno povedo po resnici. Po mojih izkušnjah imajo radi pravljice, v katerih so življenjske dogodivščine, kjer se junaki borijo za boljši jutri in morajo premagati težave. Torej pravljice, ki imajo sporočilo ali nauk.

Bi morda kot pravljičar staršem in vsem drugim, ki berejo pravljice otrokom, dali kakšen poseben nasvet, ki ga naj opuštevajo pri branju?
Da, in sicer to, da naj pravljico vedno preberejo do konca. Otroke naj vedno vprašajo, ali česa niso razumeli, potem pa naj jim to poskušajo razložiti. Pravljice pomagajo otrokom pri lažjem prehodu v mladost. Predvsem pa staršem priporočam, da si čim več pravljic izmislijo, ker so te bolj preproste in duhovite kot tiste, ki so že napisane. Sicer pa ima vsak starš svoje vzgojne metode in način, kako otroke navaditi na poslušanje pravljic. Otroke je treba redno spodbujati k branju pravljic in petju pesmic. Čim manj pa naj igrajo igrice na računalniku.

Kam kot pravljičar umeščate domišljijo otrok in staršev? Se vam zdi, da je ta nujno potrebna in zakaj?
Domišljija otrok je nekaj najbolj naravnega, s poudarkom na igri, na novih doživetjih. Pri starših je domišljija pomembna, ker si lahko izmišljujejo pravljice. Pomembno je prevsem, da znajo pravljico tudi smiselno končati. Vedno je treba pri otroku spodbujati domišljijo in ustvarjanje, risanje, pisanje, čačkanje in branje knjig, saj bodo le na ta način dodatno razmišljali in duhovno rasti. Domišljija je pomembna, a je odvisna predvsem od volje staršev, ki bi si morali vzeti več časa in ga posvetiti vzgoji otrok. Včasih lahko s pomočjo domišljije rešimo kakšno življenjsko nalogo na povsem drugačen način, kot bi jo brez nje. Npr., če je otrok bolan, mu lahko s pomočjo domišljije na zanimiv način razložimo, zakaj je zbolel. Seveda pa ne smemo pretiravati ali si izmišljevati nečesa, kar ne drži. Zelo pomembno je, da ločimo pravljični svet oz. domišljijski svet od realnega sveta. Tukaj ni izjem.

Pravljičar Franci je pred približno dvema letoma obiskal tudi MMC-jevo spletno klepetalnico.

Kakšni so vaši načrti za leto 2010 na področju pisanja in izdajanja pravljic?
V letu 2010 nameravam obiskati tri najbolj znane knjižne sejme v Evropi, in sicer v Bologni, Londonu in Frankfurtu. Nameravam iti tudi v Ameriko, na srečanje z znanim pisateljem Jackom Canfieldom, na seminar, ki poteka vsako leto. Pravljice pišem po navdihu. Včasih jih napišem več in nekatere mirujejo v računalniškem predalu. Šele čez nekaj mesecev se vrnem k obdelavi shranjene pravljice. Trenutno sta v obdelavi Deževna kraljična in Hrči smrči.

Ob koncu intervjuja nas je pravljičar povabil še na velik prebdožični pravljični dogodek, ki bo potekal 23. 12. 2009 v pasaži Maximarketa v Ljubljani, in sicer od 17. do 19. ure. Tam bo pravljičar predstavljal svojo novo pravljico Kresniček Bal, ki je izšla tudi v zvočni podobi.

Pravljicam bo 23. 12. prisluhnil tudi MMC-jev slon Bansi, ki bo o tem poročal na svoji spletni strani. In še nekaj: Bansi bo tudi po novem letu presenečal s svojimi fantastičnimi nagradnimi igrami, med nagradami pa bodo seveda tudi knjige. Tako imate še en razlog več, da redno spremljate njegovo spletno stran.

December - mesec daril in pravljic
December je čas obdarovanja, ki ga pravljičar Franci najraje izkoristi za obisk osnovnih šol in bolnišnic, kjer otrokom bere in podarja brezplačne izvode svojih pravljic.

Naj torej živijo pravljice tudi v pravljičnem letu 2010. Srečno!