Prenova je stala približno 15 milijonov tolarjev. Foto: ZOO Ljubljana
Prenova je stala približno 15 milijonov tolarjev. Foto: ZOO Ljubljana
Medvedka Meta z mladičem Foto: ZOO Ljubljana

V večji del pregrajene ograde so v sredo že namestili medvedko Meto s štirimesečnim mladičem.

V manjšem delu pa bo bival samec Jaka, ki bi bil lahko mladiču nevaren.

Medvedja ograda je ena najstarejših v živalskem vrtu, zato je bila že dotrajana in zastarela. Ker se je januarja skotil medvedji mladič, so ogrado pregradili, saj je samec še posebej v času parjenja mladiču nevaren. Poleg pregrade so v ogrado dodali potoček s tolmunom, plezala, debla in nov brlog.

Medvedka in mladič naj bi se na novo okolje zelo dobro prilagodila, tako da si v živalskem vrtu želijo, da bi lahko tako dobro poskrbeli tudi za druge živali. Medved Jaka pa se bo v svoj del ograde preselil predvidoma čez tri tedne.

Projekt prenove je živalski vrst stal približno 15 milijonov tolarjev, ki so jih pridobili iz različnih virov. Nekaj s pomočjo sponzorjev, del s zbiranjem sredstev prek SMS sporočil, del sredstev pa je prispevala Mestna občina Ljubljana. Akcija zbiranja sredstev bo potekala do 25. junija, ko se bo sklenila z zabavno prireditvijo. Tedaj bo medvedji mladiček dobil tudi ime, ki mu ga bodo izbrali s pomočjo SMS akcije.

Živalski vrt v letošnjem letu načrtuje kar nekaj investicij. Tako bodo dokončali prenovo bazena za morske leve, s katero so začeli že v lanskem letu, za ta projekt pa so sredstva zagotovljena v proračunu MOL. Poleg tega nameravajo prenoviti ograde, ki obnovo najbolj potrebujejo. Razširili bodo tudi ogrado slonice, volkovi bodo dobili novo bivališče v gozdnem predelu, sanirali pa bodo tudi nekaj bajerjev.