Znamenita Odisejeva špilja na Mljetu. Foto: BoBo
Znamenita Odisejeva špilja na Mljetu. Foto: BoBo

Magdalena Nardelli-Kovačić je zdravnica splošne medicine, ki na Mljetu dela že več kot 35 let. Kar 20 let je bila edina zdravnica na tem zelenem in mirnem otoku, nato pa so odprli še ordinacijo v naselju Goveđari. A ker bo kmalu izpolnila pogoje za upokojitev, naslednika pa nikakor ne najde, se je z zanimivim pismom obrnila na kolege in javnost.

Zapisala je: "Moji dragi prijatelji, potrebujem vašo pomoč. Izpolnila sem pogoje za upokojitev in mislim, da sem pošteno oddelala svojo delovno obveznost tako v ordinaciji kot na terenu, zato je čas, da življenje prestavim v nižjo prestavo. Iščem zdravnika, ki bi me zamenjal v ordinaciji v vasi Babino Polje na Mljetu, ki je eden izmed desetih najlepših otokov na svetu. A do zdaj se ni še nihče javil."

Naj gre sporočilo v svet
Nato je vse prosila, da ta "oglas" objavijo na vseh možnih družbenih omrežjih in na različnih straneh - hrvaških, balkanskih, evropskih in svetovnih, ter nanj opozorijo hrvaško diasporo. "Optimistična sem. Mislim, da obstaja nekdo, ki je do zdaj delal v kakšni oddaljeni ambulanti na kopnem, v prenatrpani mestni ambulanti ali v nujni pomoči, tako na Hrvaškem kot v sosednjih državah. Samo naj ta informacija pride do njega," je dodala.

Stanovanje kmalu nad ambulanto
Navedla je tudi konkretne podatke - osnovna plača zdravnika na Mljetu znaša med 1.040 in 1.170 evrov (8.000-9.000 kun), odvisno od tega, ali gre za začetnika ali specialista. Kandidat mora imeti tudi opravljen državni izpit in vozniško dovoljenje, kakšne bodo potrebe za stalno pripravljenost, pa se bo uskladil z zavodom za nujno pomoč v Dubrovniku, kar mu bo mesečno prineslo še od 390 do 650 evrov (3.000-5.000 kun) dodatka, odvisno od tega, koliko dni bo moral biti v pripravljenosti. Dokler ne bo končana prenova stanovanja nad ambulanto v Babinem Polju, bo nova zdravniška moč stanovala v omenjeni vasi, stanarino in vse stroške pa bo plačala občina Mljet.

Zdravnica je še dodala, da obiski kopnega niso težava, saj se glede tega usklajuje z zdravnikom iz druge vasi Goveđari, obstaja pa tudi možnost specializacije iz družinske medicine.

Babino Polje je sicer največje naselje na Mljetu, v njem živi nekaj več kot tisoč ljudi. V njem sta tudi šola in policijska postaja.