Risi živijo na izjemno velikem ozemlju, zato so posebno občutljivi za krčenje življenjskega prostora. Foto: ZOO Ljubljana
Risi živijo na izjemno velikem ozemlju, zato so posebno občutljivi za krčenje življenjskega prostora. Foto: ZOO Ljubljana

Risi, ki so jih v Slovenijo preselili konec aprila, se očitno dobro počutijo, saj so pohodniki na območju Jelovice opazili riso s tremi mladiči. Strokovnjaki projekta Life Lynx so potrdili, da se je takrat na tem območju zadrževala risa Aida. Glede na podatke z njene telemetrične ovratnice so mladiči stari dober mesec dni.

S tem so strokovnjaki dobili dokaz za uspešno razmnoževanje in naselitev risov v Sloveniji.
Srečanja z risi v naravi, še posebej z mladiči, so zelo redka. Kot pomembno poudarjajo, da ob morebitnem srečanju živali ne vznemirjamo, saj so prvi meseci po skotitvi ključni za preživetje mladičev. V tem času rise svoje mladiče pogosto prestavljajo med več različnimi brlogi, saj s tem zmanjšajo možnost, da bi jih prek njihovega vonja zaznali morebitni plenilci. Vsi mladiči v naravi sicer ne preživijo do odrasle dobe; v prvem letu starosti je njihova smrtnost okoli 50-odstotna.

Risji mladiči pogosto ne preživijo prvega leta. Foto: Reuters
Risji mladiči pogosto ne preživijo prvega leta. Foto: Reuters

"Pravkar smo začeli novo sezono monitoringa risov s fotopastmi v Sloveniji v okviru projekta Life Lynx in nekaj kamer bomo postavili tudi na Gorenjskem. S pomočjo fotopasti bomo lahko ugotovili, ali sta se v tej sezoni razmnoževali tudi Julija in Lenka, ki sta bili prav tako spomladi izpuščeni na Gorenjskem," je povedal koordinator projekta Life Lynx z Zavoda za gozdove Slovenije Rok Černe.

Projekt je zasnovan z namenom reševanja populacije risov v dinarsko-jugovzhodnih Alpah pred izumrtjem. V projektu sodeluje 11 institucij oz. organizacij iz petih držav: Slovenije, Hrvaške, Italije, Slovaške in Romunije. Projekt vodi Zavod za gozdove Slovenije, iz Slovenije pa v projektu kot partnerji sodelujejo tudi Lovska zveza Slovenije, biotehniška in veterinarska fakulteta ljubljanske univerze ter Zavod RS za varstvo narave.

Risi imajo mladiče