Nagrade podeljujejo že 13 let (slika je simbolična). Foto: EPA
Nagrade podeljujejo že 13 let (slika je simbolična). Foto: EPA

Med letom so člani komisije Društva za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) prevozili 4063 kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na kar 158 lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji. V času zagona bolezni morajo namreč bolniki na stranišče tudi do 30-krat dnevno, zato pa potrebujejo stalen in hiter dostop do stranišč. Stanje javnih stranišč so tako preverili v 11 mestnih občinah, 84 drugih občinah in 56 bencinskih servisih ob slovenskih avtocestah. Komisija je ocenjevala dostopnost, označenost dostopa, urejenost, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material.

Nagrajenci. Foto: Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen
Nagrajenci. Foto: Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen

Društvo je glede na videno že 13. leto podelilo tudi nagrade in priznanja za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji v letu 2021. Zaradi epidemije covida-19 je dogodek v živo potekal le za prejemnike nagrad in nagrajene člane društva, ki so sodelovali v natečaju Naj straniščna zgodba in risba.

V kategoriji mestnih občin se je na vrh lestvice tistih, ki imajo najlepše urejena javna stranišča, zavihtela mestna občina Ptuj, v kategoriji drugih občin pa si je prvo mesto tudi letos prislužilo Krško. Med bencinskimi servisi si je nagrado prislužil Petrol Mlake v smeri Italije. Med mestnimi občinami, ki so zelo napredovale po lestvici, so sicer izpostavili mestno občino Ptuj in mestno občino Murska Sobota, med drugimi občinami pa Piran, Rogaško Slatino in Laško.

Veliko občin nima stranišč, namenjenih osebam na invalidskih vozičkih

Tudi letos je straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča med mestnimi občinami dobila mestna občina Nova Gorica, v kategoriji drugih občin se je na dno seznama uvrstila občina Vrhnika, z najlepšimi urejenimi javnimi stranišči se ne ponaša niti bencinski servis OMV Lukovica v smeri Ljubljane.

Komisija je sicer ugotovila, da veliko občin nima stranišča, namenjenega osebam na invalidskih vozičkih, ter imajo na voljo le ženski in moški del sanitarij, takim občinam pa se je ocena seveda znižala. Prav tako je na javnih straniščih pomemben urnik čiščenja na vidnem mestu, ki pa ga žal velika večina občin nima.

Večina Petrolovih stranišč je plačljivih, kar osebam s KVČB-jem močno oteži dostop do stranišča, vedno več plačljivih naj bi imel tudi OMV. Bencinska servisa MOL še vedno nudita brezplačno uporabo svojih stranišč. Od leta 2016 je društvo ustvarilo tudi mobilno aplikacijo Najbližji WC, ki uporabniku pomaga najti najbližje odprto javno stranišče. Vpisanih ima več kot 158 lokacij stranišč in vsebuje tudi oceno komisije društva.