Ljudje in mačke imajo posebno vez, ugotavlja študija. Foto: Pixabay
Ljudje in mačke imajo posebno vez, ugotavlja študija. Foto: Pixabay

Več študij je bilo narejenih o tem, da so psi bolj dojemljivi, če jih ljudje ogovarjamo z visokim tonom in uporabljamo otročji govor. Zdaj pa so objavili raziskavo, v kateri so potrdili, da je visok, pojoč človeški glas zelo všeč tudi mačkam, saj z njim mnogo bolj pritegnemo njihovo pozornost, kot če jim govorimo resno oziroma običajno.

Vodja raziskave Charlotte de Mouzon z univerze Paris Nanterre je s svojimi kolegi raziskovala, kako se bo 16 mačk odzvalo na vnaprej posnete stavke, ki so jih povedali tako njihovih lastniki kot popolni tujci. Opazovali so vse spremembe v njihovem obnašanju, na primer premikanje repa in ušes, da bi ugotovili, kateri zvok je najbolj pritegnil njihovo pozornost.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ugotovili so, da so mačke praktično popolnoma ignorirale tujca, ki jih je poklical po njihovem imenu. Če pa jih je poklical lastnik, je 10 izmed 16 mačk postalo pozornih in dvignilo pogled. Prav tako so postale pozorne, če so slišale prijazno ogovarjanje svojih lastnikov – to pa se ni zgodilo, če je lastnik iste besede povedal z običajnim glasom ali če jih je izgovoril tujec, piše Guardian.

"Komunicirajo z ljudmi"

Študija je torej ugotovila, da je človeški glas eden izmed načinov, prek katerega ljudje in mačke stkejo močno vez. "Dolgo je veljalo, da so mačke zelo neodvisna bitja, ki prihajajo k lastniku le zaradi hrane in doma. A ugotovitev, da se drugače odzivajo na lastnika kot na druge ljudi, dokazuje, da so zelo rahločutna bitja, ki komunicirajo z ljudmi," je dodala de Mouzon. Vse lastnike mačk je zato spodbudila, da se z njimi vedno pogovarjajo kot z otroki. "Uporabljajte visoke tone, popačen govor, pomanjševalnice, govorite z njimi kot z dojenčki – tako se bodo najbolj odzvale. Naj vam zaradi tega ne bo nerodno, s tem krepite vašo vez, kajti mačke takoj ugotovijo, kdaj jim namenjate svojo pozornost."

Že predtem je neka druga študija tudi pokazala, da mačke predejo drugače, ko skušajo pri lastnikih izprositi hrano, kot takrat, ko jih božajo.