Ta vdani pogled, poln zvestobe in ljubezni ... Foto: Pixabay
Ta vdani pogled, poln zvestobe in ljubezni ... Foto: Pixabay

Tako kot ljudje imajo tudi štirinožni kosmatinci solzne kanale, ki se napolnijo s solzami, da se oči tako čistijo in ostajajo zdrave. A pri psih solze ne polzijo po obrazu, kot se to zgodi pri človeškem joku, zato jih do zdaj strokovnjaki niso povezovali z izražanjem čustev.

Sprožilec je hormon oksitocin

Takefumi Kikusui, profesor za interakcijo med ljudmi in živalmi na univerzi Azabu na Japonskem, se je odločil podrobneje proučiti pasje solze. Sam ima doma dva kodra in ugotovil je, da so se oči njegove psičke napolnile s solzami, ko je skrbela za svoje mladičke. "Ugotovili smo, da so solze pri psih povezane s pozitivnimi čustvi, sprožilec zanje pa je verjetno hormon oksitocin," je dejal raziskovalec. Oksitocin imajo tudi pri moški in ženske, imenujejo ga tudi hormon ljubezni ali hormon vsega lepega.

Kikusui je z ekipo strokovnjakov s posebnim preizkusom meril količino solz pri 18 psih. Pod veke so jim za minuto namestili poseben košček papirja – enega, ko so bili sami doma, in drugega takoj zatem, ko so bili po pet- do sedemurni samoti znova združeni s svojimi lastniki.

"Ko so pozdravili svojega lastnika, se je količina njihovih solz v prvih petih minutah povečala za deset odstotkov," je pojasnil Japonec. Primerjali so tudi količino solz pred srečanjem s svojimi lastniki in ljudmi, ki jih psi le poznajo, a ne skrbijo zanje, in potem. Le srečanje z lastnikom je povzročilo povečano solzenje.

Ljudje in psi imajo večtisočletno vez. Foto: Pixabay
Ljudje in psi imajo večtisočletno vez. Foto: Pixabay

Raziskovalci so opozorili, da je na področju pasjih solz še veliko neznanega. Ljudje namreč jočemo tudi kot odziv na žalost, razočaranje in jezo, pri štirinožnih prijateljih pa morebitne povezave solz z negativnimi čustvi tokrat niso preiskovali. Skrivnost ostaja tudi vprašanje, ali psi uporabljajo solze tudi kot znak družbene interakcije med seboj.

Solzne oči ključ do človeškega srca

Kikusui meni, da so solze pri psih še eden izmed načinov, kako se ta živalska vrsta povezuje z ljudmi in nam še bolj zleze pod kožo. Raziskovalci so namreč 74 prostovoljcem pokazali fotografije psov brez umetnih solz in s solzami in jih prosili, da jih razvrstijo po prisrčnosti. Ljudje so bili bolj naklonjenim psom, ki so imeli solzne oči.

Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Current Biology.