Kralj podpira britanske redke avtohtone pasme živine (fotografija je simbolična). Foto: AP
Kralj podpira britanske redke avtohtone pasme živine (fotografija je simbolična). Foto: AP

Na drugem največjem otoku Kanalskih otokov že več kot dvesto let poznajo redko pasmo koz, ki je znana kot golden guernsey. Te veljajo za prijazne in poslušne, njihovo mleko ima dober sloves.

Ime pasme, ki velja za ogroženo, pa bo odslej vsepovsod po svetu spremljal tudi poseben kraljevi naziv Royal. Tega jim je med obiskom otoka Guernsey v Rokavskem prelivu podelil sam britanski kralj Karel III.

"Upamo, da bo to povečalo ozaveščenost o pasmi," je dejala Rebecca Martin, lastnica osemletne Summerville Tamsin, ki je bila izbrana za predstavnico pasme. Med slovesnostjo jo je monarh tudi pobožal, obenem pa pohvalil svetlo barvo njene dlake, poroča AP.

Christopher Price, izvršni direktor Rare Breeds Survival Trusta, dobrodelne organizacije, ki želi zagotoviti raznolikost živine v Združenem kraljestvu, je dejal, da ta čast pomeni priznanje zgodovinskega pomena pasme in njene vrednosti za biotsko raznovrstnost, okolje in trajnostno proizvodnjo hrane.

"Ker so izbirčne pri prehranjevanju, lahko njihova paša prinese zelo specifične okoljske koristi," je še poudaril in dodal, da so "izjemno hvaležni njegovemu veličanstvu za njegovo nenehno podporo britanskim redkim avtohtonim pasmam živine in konj, kar neizmerno cenijo".