Za napoved, kakšna bo letošnja letina istrskega refoška, je še prezgodaj. Foto: Shutterstock
Za napoved, kakšna bo letošnja letina istrskega refoška, je še prezgodaj. Foto: Shutterstock

Kot je za STA povedal glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar, imajo v Bordeauxu na seznamu sort, dovoljenih v vinih pokrajine Bordeaux, že nekaj rdečih sort, tudi takšnih, ki so bogate s sadnostjo. Vseeno ocenjuje, da refošk še vedno izstopa. Ta je sicer avtohtona primorska sorta rdečega vina, vinska klet Vinakoper pa ima zasajenega največ refoška na svetu in sorto odlično pozna.

"Zelo smo veseli, da imamo to sorto v svojih vinogradih in da so jo prepoznali tudi Francozi, ki so zelo konservativni pri umeščanju novih sort v svoje vinograde. Hkrati pa nas veseli, da je končno prepoznan velik potencial refoška, ko gre za prilagajanje na podnebne spremembe," je dejal Zidar.

Sorto njen nizki pH in sočna kislina rešujeta iz številnih težav. Foto: BoBo
Sorto njen nizki pH in sočna kislina rešujeta iz številnih težav. Foto: BoBo

Kot je pojasnil, imajo pridelovalci refoška manj skrbi kot drugi, saj to sorto njen nizki pH in sočna kislina rešujeta iz številnih težav, ki jih vinogradništvu prinašajo podnebne spremembe. Opozarja, da se te se kažejo tudi pri nas. Pridelovalci vina v zadnjih letih namreč opažajo, da grozdje vse hitreje zori, kisline se spreminjajo in se hitreje izgubljajo, vrednosti pH pa naraščajo. "Zaradi tega so tudi trgatve vse bolj zgodnje, vsaj pri tistih, ki želimo ustvariti res vrhunska vina," je za STA še povedal Zidar.

Eden osrednjih izzivov je izguba sadnosti v vinu

V Bordeauxu sicer že vrsto let opozarjajo na posledice podnebnih sprememb in kot vodilni na področju raziskovanja vinogradništva in enologije iščejo možne ukrepe za ohranjanje kakovosti svojih svetovno znanih vin. Eden osrednjih izzivov, ki so posledica višjih temperatur v času dozorevanja grozdja, so prav prenizke vsebnosti kisline in visok pH ter posledično izguba sadnosti v vinu.

Francoski enolog in vinski svetovalec Vivas tako mogočo rešitev vidi prav v istrskem refošku. Po lanskem obisku kleti Vinakoper je svoje strokovno mnenje, da bi se refošk moral uvrstiti na seznam dovoljenih sort v Bordeauxu, objavil tudi v vinski reviji Decanter, eni najbolj priznanih in vplivnih publikacij na področju vina na svetu.

Vivas, ki se s tem področjem ukvarja od leta 1986, po navedbah revije velja za specialista za polifenole in tanine v rdečem vinu ter je svetovalec vinskih posestev v znameniti francoski vinogradniški pokrajini Bordeaux in v tujini.

V kleti Vinakoper začetek trgatve načrtujejo po 15. avgustu

Za napoved, kakšna bo letošnja letina istrskega refoška, je še prezgodaj, je pa Zidar za STA povedal, da so nastavki za dobro letino trenutno lepi, zdravstveno stanje grozdja in trte pa zelo dobro.

"Spomladi smo imeli veliko padavin, zaloga vode je bila velika, imeli smo nekaj težav z boleznimi, zato so se morali naši vinogradniki kar precej potruditi, da so ohranili zdravstveno stanje trte in grozdja na odlični ravni. Zdaj pa imamo veliko sonca," je dejal in poudaril, da je vse odvisno vremena. "Upajmo, da ne bo toče," je še pristavil.

V kleti Vinakoper sicer začetek trgatve načrtujejo po 15. avgustu, ko bodo začeli trgati grozdje za penine, nadaljnje korake pa bodo prilagodili fazi dozorevanja grozdja, je še napovedal Zidar.