Legova zbirka morskih psov. Foto: Amazon
Legova zbirka morskih psov. Foto: Amazon

Richard West, 35-letni ribič iz Plymoutha, je plastično igračko našel v svoji mreži, nato pa stopil v stik s projektom Lego Lost at Sea (V morju izgubljeni Lego), katerega ustanoviteljica Tracey Williams je potrdila, da je to prvi primerek od 51.800 Lego morskih psov, ki so se izgubili, ko so 13. februarja 1997 padli s tovorne ladje Tokio Expresship.

Nepričakovani val je v močnem vetru odnesel 62 ladijskih zabojnikov v morje 32 kilometrov od točke Land's End, od katerih je bil eden natovorjen s 4.756.940 kosi legokock, od katerih je bil velik del z morsko tematiko.

West je na ribiški ladji, ki pluje med Plymouthom, Brixhamom in Newlynom, lovil morske spake, morske liste in kovače, ko je ujel nenavadni ulov. "Takoj sem vedel, kaj je, ker sem imel kot deček morske pse v svojem kompletu piratske ladje. Oboževal se jih," je povedal za BBC.

West je kontaktiral Williams, ki mu je povedala, da je to prvi znani lego morski pes iz izgubljenega tovora Tokio Expresshipa.

"Tako navdušen sem bil. Nič, kar sem ujel ta teden, me ni osrečilo toliko kot ta morski pes. Neprecenljivo je! Pravi zaklad," je dejal.

Williams pa: "Ta lego morski pes je eden od 51.800 morskih psov, izgubljenih z ladje Tokio Express, in edini, kar smo jih kdaj videli. Z Richardom imava zdaj deljeno skrbništvo nad tem morskim psom."

Ob tem je pozvala vse, ki bi morda še našli legokocke iz omenjenega izgubljenega tovora, da stopijo v stik s projektom Lego Lost at Sea, da bi jih lahko dodali na zemljevid projekta, ki zaznava najdbe za raziskavo o izgubljenih legokockah.