Foto:
Foto:

Ta je bil izredno lepljiv in je služil, da so bili zidaki bolj trdno vzidani v stene.

Vodja arheološkega tima Čin Džjanming, angažiran za restavracijo zidov, s katerimi je obdan grad Šian v pokrajini Šanši na severozahodu države, je povedal, da so s sodelavci to odkrili, ko so z opečnatih zidov začeli odstranjevati malto.

Premaz, ki so ga odstranili, je bil izredno odporen na vse kemijske teste, detajlna analiza pa je pokazala, da se v malti nahaja tudi določena količina kuhanega in zelo lepljivega riža, ki je bil zmešan z apnom. To naj bi, tako Čin, pripomoglo k izredni čvrstosti in dolgotrajnosti zidu.

Doslej je zidarska metoda, pri kateri uporabljajo riž, obstajala le v legendah, arheološka ekipa pod Činovim vodstvom pa jo je potrdila. Sicer pa so zid okrog Šiana sezidali v prvih letih vladavine Mingov.