Božiček je današnjo podobo dobil v 30. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA
Božiček je današnjo podobo dobil v 30. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA

Božič, 359. dan v letu, je končno tu, s tem pa je začasno konec stresnega nakupovanja daril in priprav božične večerje. Za malce sprostitve je tudi letos Statistični urad Republike Slovenije vse ljubitelje zanimivih informacij obdaril s posebnimi podatkovnimi darilci. Pred kratkim so med drugim izvedli tudi neuradno anketo, ki je uporabnike družbenega omrežja Twitter spraševala, kateri izdelek bi bil pod božičnim drevescem najmanj zaželen.

Ljudstvo je svoj odgovor jasno podalo – kar 57,3 odstotka Slovencev namreč ne bi bilo navdušenih, če bi jim Božiček ali kateri koli drugi dobri mož prinesel pripomočke za čiščenje. S 35,1 odstotka se je tudi osebna tehtnica izkazala za slabo idejo darila. Vseeno je letos Slovenija med januarjem in avgustom uvozila za 2,7 milijona evrov krp za čiščenje. V državo je priromalo tudi za kar 132,4 milijona evrov igrač, parfumov in toaletnih vod je bilo za 25,7 milijona evrov. Med darili in božičnimi okraski se vedno pogosteje uvrščajo tudi nogavice – podjetja so jih v Sloveniji samo lani napletla in nakvačkala za več kot 37 milijonov evrov.

Poskrbljeno je bilo tudi za tiste, ki se jim ob poslušanju priljubljenih, zimzelenih božičnih popevk, kot so All I Want for Christmas, Last Christmas, Na božično noč in Bela snežinka, prileže pijača. V Slovenijo se je namreč uvozilo za 12,3 milijona evrov viskija. Prav tako so na svoj račun prišli sladkosnedi, ki jih za praznike zagotovo ni malo – letos je iz tujine prišlo za več kot 33,3 milijona evrov čokolad in čokoladnih bombonov. Sladkarij predvsem v prazničnih dneh nikoli ni dovolj, zagotovo pa jih ne sme primanjkovati. To potrjuje tudi podatek, da so lani uvozili skoraj 1500 ton sladkih keksov in piškotov.

Božičnih jelk je bilo 17.424, Jelk Božič je le pet

Številna domovanja se v božično vzdušje odenejo tudi s pomočjo cvetja, praznični duh nosijo predvsem božične zvezde, adventni venčki ali pa navaden sveži šopek. Lani je država uvozila za 10 milijonov evrov rezanega cvetja. Čeprav s 13 odstotki ustvarjene vrednosti vodi marec, se s šestimi odstotki lahko pohvali ravno decembrski uvoz.

V okviru vzdušja veselega decembra pa predvsem ne smejo manjkati božične jelke, ki jih ljudje običajno bogato okrasijo. Lani je v Slovenijo prispelo kar 17.424 svežih božičnih drevesc, 453 ton božičnih okraskov in 271 ton lučk. Uvoženih izdelkov za božične praznike je bilo tako za kar 4 milijone evrov, lučke za božične jelke so predstavljale 1,6 milijona evrov.

Oseb, ki nosijo ime Jelka, je sicer 2496, tiste, ki imajo v priimku tudi Božič, pa je samo pet.

Božiček kot oseba, Božiček kot priimek

Božiček, čigar današnja podoba se je s pomočjo proizvajalca pijač Coca-Cole uveljavila v 30. letih prejšnjega stoletja, je imel za sabo načeloma zelo dolgo potovanje – v celi noči je namreč moral obiskati ves svet. A če se na njegovo nenavadno moč pogleda z resničnega zornega kota, čarovnija hitro zbledi. V Sloveniji živi kar 412.534 družin z otroki. Če bi se dobri mož v rdečem pri vsaki izmed njih zadržal le sekundo, bi se moral na odisejado odpraviti že na začetku tedna.

Božiček je tudi eden izmed slovenskih priimkov. Tako se piše 123 Slovencev in Slovenk, s priimkom Božič se jih lahko ponaša kar 3293. Teh je največ v osrednjeslovenski, Božičkov pa v savinjski statistični regiji. 25. decembra sicer svoj rojstni dan praznuje kar 5026 državljanov in državljank.

Ne sme se pozabiti niti na delavne pomagače – škrate. Pomanjševalnica te besede igra tudi vlogo slovenskega priimka. V Sloveniji se namreč kot Škratek podpiše 80 prebivalk in prebivalcev, 54 jih živi na Koroškem. Božička na obširnem popotovanju zvesto spremljajo tudi jeleni, na čelu skupine je vsem znan rdečenosi Rudolf. Kar 2299 slovenskim prebivalcem je ime Rudolf, kot priimek jih imajo 803 ljudje. 1507 slovenskih prebivalcev in prebivalk se piše Jelen. Kombinacijo obojega ima manj kot pet državljanov.

Marije, Jožefi in sveti trije kralji ter naselje Božič Vrh

Božič Vrh ima 11 prebivalcev. Foto: Žana Elizabeta Čeh
Božič Vrh ima 11 prebivalcev. Foto: Žana Elizabeta Čeh

Božič je seveda tudi versko zaznamovan in povezan z rojstvom Jezusa Kristusa. Ime njegove matere je najpogostejše ime med slovenskimi ženskami – Marij je skoraj 50.000. Čeprav je Jožefov 13.612, v Sloveniji po Jezusu ni poimenovan nihče. Novorojenčka sicer obiščejo tudi trije sveti kralji – Gašper, Miha in Boltežar. Medtem ko ime prvega kralja nosi 5621 ljudi, je slovenskih prebivalcev po imenu Miha 9417. Boltežarjev je samo devet.

Poleg oseb so božično in praznično obarvana tudi imena nekaterih naselij. Med drugim v ljutomerskem Jeruzalemu prebiva 31 ljudi. V občini Metlika je Božič Vrh, kjer živi zgolj 11 prebivalcev, Palčje, ki se nahaja pri Pivki, pa ima 206 prebivalcev.

V Rudolfovem pri Cerknici živi pet oseb, v Jelenji vasi 16, v škocjanskem Jelendolu 46, v Jelendolu v Tržiču pa 112.