Zimska idila na Laponskem. Foto: Reuters
Zimska idila na Laponskem. Foto: Reuters

Večina turistov, ki prihajajo na Laponsko za božič, je Britancev, je povedala Sanna Karkkainen, direktorica turistične zveze Rovaniemija. "Prvi britanski čarterji so prišli že sredi novembra, cilj njihovega potovanja pa je srečati se z Božičkom," je povedala.

Rovaniemi velja za uradni domači kraj Božička, tako vsaj trdi tamkajšnja turistična zveza, pri čemer so največje atrakcije Božičkova vas in izleti znotraj arktičnega kroga.

"Pravi" Božiček je doma na Laponskem. Foto: Reuters

Po besedah Karkkainen zaradi nove koronavirusne različice omikron niso imeli še nobene odpovedi, kot so jih zaznavali lani, ko je Finska zaradi naraščanja okužb močno omejila potovanja.

Velika Britanija je zaradi omikrona precej zaostrila ukrepe, tako morajo prišleki, ne glede na to, ali so cepljeni, predložiti negativni izvid testa na koronavirus in opraviti še enega po prihodu.

Zadovoljni z obiskom

Po navedbah finske letalske družbe Finavia je število čarterskih poletov za letošnjo božično sezono blizu 90 odstotkom številke, ki so jo imeli v predkoronskem letu 2019.

Finska trenutno od turistov zahteva bodisi potrdilo o cepljenju, negativni izvid testa na koronavirus ali pa potrdilo o prebolelosti.

In čeprav večino turistov predstavljajo Britanci, narašča tudi delež obiskovalcev iz Francije in Italije. Decembra 2019 je na štirih najsevernejših letališčih na Laponskem pristalo 724 čarterskih poletov, pri čemer sta bili najbolj priljubljeni destinaciji Kittila in Rovaniemi. Tisti mesec je Laponska naštela 152.000 obiskovalcev, prodali pa so za kar 39,3 milijona evrov nastanitev.