Običajno imajo ovčarji od 50 do 100 ovc, večinoma jih namesto pastirjev danes čuvajo ovčarski psi. Foto: Rekreacijsko turistični center Zatrnik
Običajno imajo ovčarji od 50 do 100 ovc, večinoma jih namesto pastirjev danes čuvajo ovčarski psi. Foto: Rekreacijsko turistični center Zatrnik

Divja Pokljuška soteska, ki jo je oblikovala voda ob odtekanju s pokljuških ledenikov, velja za največjo fosilno sotesko v Sloveniji; 50 metrov globoka in dva kilometra dolga navdušuje s strmimi stenami, bujnim gozdom, naravnimi mostovi in tesnimi prehodi. Brezplačen triurni vodeni pohod do Zatrnika na Ovčarski bal je potekal pod vodstvom predstavnikov Triglavskega narodnega parka.

Malo pred poldnevom pa se je začelo osrednje dogajanje na Zatrniku, kjer so po besedah Aleša Zalarja, direktorja Rekreacijsko-turističnega centra (RTC) Zatrnik, ki pripravlja kulturno-zabavno prireditev Ovčarski bal, popoldne prikazovali tradicionalne ovčarske običaje s prihodom pastirja s planine, striženje ovac in pletenje iz ovčje volne.

Prikazali bodo tudi striženje ovac. Foto: Rekreacijsko turistični center Zatrnik
Prikazali bodo tudi striženje ovac. Foto: Rekreacijsko turistični center Zatrnik

V sklopu dogodka je potekal srečelov, "keglanje za jarca", otroci so se lahko preizkusili na smučarski skakalnici Mini Planica, za dobro vzdušje je poskrbela Godba Gorje in ansambel Svizci, poskrbljeno je bilo tudi za široko ponudbo hrane in pijače lokalnih ponudnikov.

Kot je povedal Zalar, so zaradi lepega vremena pričakovali tudi več kot 1500 ljudi – toliko se jih je zbralo pred dvema letoma. Parkiranje je bilo brezplačno, v izogib gneči pa so priporočali, da se obiskovalci na pot odpravijo peš skozi Pokljuško sotesko ali parkirajo v Krnici ter v sotesko stopijo v Jeli. Prihod je bil mogoč tudi z avtobusom ali kolesom, a so manj izkušenim kolesarjem priporočali uporabo električnega kolesa zaradi 4,5 kilometra dolgega vzpona na Zatrnik.

Ovčarstvo še vedno prisotno na širšem območju Pokljuke, doline Radovne ter proti Bohinju

Na pokljuških planotah je ovčarska tradicija zelo bogata in sega stoletja v preteklost. Kot pravi Zalar, so se ovce včasih tam pasle na višjih planinah, kot je Lipanca, ko pa se je končala pašna sezona, so pastirji te ovce gnali v dolino, kjer so jim pripravili sprejem v znak uspešnega zaključka pašne sezone. Ovčarski bal so v preteklosti že pripravljali, a je nato propadlo smučišče na Zatrniku, tako da so tradicijo znova obudili v letu 2019.

Danes je ovčarstvo še vedno prisotno na širšem območju Pokljuke, doline Radovne ter proti Bohinju, čeprav ovčereja v zadnjem obdobju ni več enostavna zaradi povečanja populacije volkov. Kot je dejal Zalar, je težko oceniti, koliko ovc se še sprehaja po njihovih krajih, po navadi pa imajo ovčarji od 50 do 100 ovc. Danes jih namesto pastirja večinoma čuvajo ovčarski psi.