Švicarski psiholog Carl Jung trdi, da so intervertirani ljudje bolj zaposleni sami s sabo in zato nagnjeni k kreativnemu delu v samoti. Foto: EPA
Švicarski psiholog Carl Jung trdi, da so intervertirani ljudje bolj zaposleni sami s sabo in zato nagnjeni k kreativnemu delu v samoti. Foto: EPA

"Introvertirani ljudje so odlični pri iskanju rešitev in zato primerni za poklice, kot so računalniški programer, računovodja, kontrolor, finančni svetovalec, grafični oblikovalec, gradbeni inženir, serviser grelnih ali klimatskih naprav in tržni analitik," so povedali svetovalci.

"Sramežljivci" so v nasprotju z odprtimi ljudmi v manjšini, saj skupaj sestavljajo eno četrtino vse svetovne populacije. Kljub temu pa podatki kažejo, da sestavljajo 60 odstotkov ljudi, ki so označeni kot "nadarjeni". Kot pojasnjuje švicarski psiholog Carl Jung, so intervertirani ljudje, kot je sam označil vase zaprte ljudi, bolj zaposleni s svojim notranjim svetom in samostojnimi dejavnostmi, zato se ne obremenjujejo z okolico. "Ker so bolj zaposleni sami s sabo, so nagnjeni k kreativnemu delu v samoti, reševanju problemov in iskanju rešitev, brez da bi jih motili drugi," še dodaja Jung.

Računalniški programerji
Delo za računalnikom po besedah ameriških svetovalcev za zaposlitev privablja introvertirance, ker lahko delajo samostojno pri reševanju problemov na podlagi želj, ki jih imajo njihovi naročniki - tistih, ki bodo programe pozneje uporabljali.

Računovodje in kontrolorji
Dobrega računovodje ne oblikuje dejstvo, da je tih in nedružaben, trdijo svetovalci. Za poklic računovodje ali kontrolorja so potrebni spretnejši ljudje, takšni, ki znajo voditi samostojne analize in razvijati dolgoročne strategije, kar naj bi bile nekatere izmed lastnosti introvertne osebe.

Neodvisni finančni svetovalci
Ni nujno, da so vase zaprte osebe popolnoma nedružabne. Za delo svetovalca je nujno zlo, da se druži z drugimi ljudmi, hkrati pa se ne sme preveč opirati na pomoč drugih v skupini. Na ta način samostojnost, vrlina nedružabnih ljudi, pride še bolj do izraza.

Grafični oblikovalci
Sanjska služba za "sramežljivce" je oblikovanje spletnih stran. "Nihče jim ne gleda pod prste," trdijo svetovalci za zaposlovanje. Pri oblikovanju reklam, igric ali zabavnih animacij pa morajo gnati svojo domišljijo do roba zmogljivosti.

Gradbeni inženirji
Most je trden toliko, kot njegov najšibkejši člen, to pa velja tudi za skupino, ki ga gradi. Sodelovanje je ključen faktor pri gradnji novih objektov, tako da se na prvi pogled ne zdi kot primerna služba za introvertirane ljudi. Po drugi strani pa zahteva poklic veliko samostojnega dela, preden sploh pride do uresničitve načrtov.

Serviserji grelnih ali klimatskih naprav
Ker introvatirane osebe veliko časa posvečajo sami sebi, so nagnejeni tudi k temu, da naredijo vse sami. Hitro se naučijo, kako popravljati še tako zapletene stroje ali, kot trdijo ameriški svetovalci grelne in klimatske naprave.

Tržni analitiki
Analitiki zbirajo podatke o tem, kaj ljudje mislijo o določenem proizvodu oziroma storitvi. S tem pomagajo podetjem pri izdelavi oglaševalskih kampanj, da bodo dosegle čim večje število ljudi.

K. K.