Kolumbijske oblasti so povodne konje lani razglasile za invazivno vrsto, kar naj bi odprlo vrata morebitnemu zakolu, če selitev v tujino ne bi uspela. Foto: AP
Kolumbijske oblasti so povodne konje lani razglasile za invazivno vrsto, kar naj bi odprlo vrata morebitnemu zakolu, če selitev v tujino ne bi uspela. Foto: AP

Pablo Escobar je v 80. letih na posestvu Hacienda Napoles iz Afrike nezakonito uvozil štiri povodne konje. Po njegovi smrti leta 1993 so se povodni konji "preselili" izza ograj posestva in se namnožili v neslutene razsežnosti.

V porečju reke Magdalene danes biva okoli 130 potomcev Escobarjeve četverice, kar je največja populacija povodnih konj zunaj Afrike.

Kolumbijske oblasti že dolga leta ne vedo, kaj storiti z invazivno vrsto brez naravnih plenilcev, katere predstavnik na dan požre 40 kilogramov zelenja in se iztreblja v reko ter s tem uničuje njen ekosistem.

Kolumbija je leta 2009 nameravala žival uspavati, a so načrte ustavili po ogorčenju javnosti, ko so v medije prišle nazorne fotografije. Še naprej izvajajo program sterilizacije, vendar se povodni konji množijo preprosto prehitro, do leta 2034 naj bi jih na območju živelo že 1400.

Povodni konji v Indijo in Mehiko

Sorodna novica Dokončna rešitev za povodne konje Pabla Escobarja: preselili jih bodo v Indijo

Kolumbijske oblasti so se tako letos odločile poskusiti še z zadnjo miroljubno možnostjo, preselitvijo polovice populacije v druge države. Okoli 60 povodnih konjev naj bi poslali v Indijo, deset pa v sosednjo Mehiko, kjer jih bo po poročanju Guardiana sprejelo zavetišče Ostok.

"Celotna operacija naj bi stala okoli 3,5 milijona dolarjev," je ocenil lastnik zavetišča Ernesto Zazueta. Pojasnil je, da nameravajo živali z vabami zvabiti v ograde, kjer jih bodo namestili v posebne zabojnike za transport. Drago operacijo naj bi izvedli v prihodnjih mesecih.