Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vnuk 81-letnika Christian Jouret je za BBC povedal, da so skoraj že izgubili upanje, ko njegovega dedka Jerryja Joureta niso našli nekaj dni. Pogrešali so ga, odkar se je 24. februarja odpeljal z obiska pri vnuku v gorskem kraju Big Pine v Kaliforniji proti štiri ure oddaljenemu domu v zvezni državi Nevada, kjer ga je čakala žena.

Peljal se je pol ure, ko je pomotoma zavil na manjšo cesto in ostal ujet v velikem snežnem nanosu. Namesto da bi se prepustil paniki, je udejanjil tisto, kar se je naučil v resničnostni seriji Survivor, ki jo gledata s soprogo Sharon, je povedal vnuk. Oblečen je bil v lahko vetrovko, grel pa se je s tanko odejo in hotelsko kopalno brisačo, ki jo je našel v avtomobilu. Grelo ga je tudi avtomobilsko gretje, vendar samo tri dni in pol. V tem času je matematik z rednim izklapljanjem vozila varčeval z akumulatorjem. Ko se je ta izpraznil, pa je bil prepuščen nizkim temperaturam, ki so se ponoči spustile pod ničlo.

Preživel s tem, kar je našel v avtomobilu

Preživel je samo z nekaj piškoti in rogljički, ki jih je našel v avtomobilu, žejo pa si je gasil s snegom, do katerega je prišel, ko je odprl okno avtomobila. Po šestih dneh so nekdanjega uslužbenca ameriške vesoljske agencije Nasa s helikopterjem rešili iz avtomobila. Lokacijo so ugotovili na podlagi signala njegovega mobilnega telefona. Reševalna akcija se je sicer zavlekla zaradi slabega vremena, na koncu pa so ga piloti skoraj spregledali, ker jim je zmanjkovalo goriva in so sprva avtomobil zamenjali za skalo, je povedal njegov vnuk, piše STA.

S helikopterjem so ga takoj odpeljali v bolnišnico, kjer so presenečeno ugotovili, da nima znakov podhladitve. Vnuk je za BBC še povedal, da je njegov dedek, ki sicer ni čustven, "kričal od veselja", ko ga je iz bolnišnice prvič poklical po telefonu. Nekajdnevno snežno neurje, med katerim je v Kaliforniji padlo do 90 centimetrov snega, je zahtevalo najmanj 13 življenj.